Aktuelle nyheder - Byggeri

Brug for opstramning af RUT-kontrol

Brug for opstramning af RUT-kontrol

Byggefagenes Samvirke mener, at der mangler kontrol med, om udenlandske virksomheder, der registreres i RUT-registret, reelt har en virksomhed i hjemlandet eller blot en postadresse

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I en henvendelse til Folketingets Beskæftigelsesudvalg gør Byggefagenes Samvirke (BS) opmærksom på, at der mangler kontrol med, om udenlandske virksomheder, der registreres i RUT-registret, reelt har en virksomhed i hjemlandet eller blot en postadresse.

Byggefagenes Samvirke har tidligere under et foretræde for Beskæftigelsesudvalget gjort opmærksom på ’forskellige uhensigtsmæssigheder’ i reglerne for udstationerende firmaers registrering i RUT, og det førte til, at der blev strammet op på bestemmelserne og indført bødestraf for at tilsidesætte disse:

- Vi har i en konkret sag oplevet, at der er behov for at få strammet op på reglerne for Arbejdstilsynets muligheder for at undersøge udenlandske virksomheders reelle etablering i hjemlandet, forklarer BS blandt andet.

Både og?
Ifølge BS er der brug for en ændring af reglerne på området, fordi en del udenlandske virksomheder arbejder i Danmark med både en dansk og en udenlandsk afdeling/firma:

- I nogle tilfælde har vi oplevet, at firmaer ikke ønsker at tegne overenskomst. Det betyder, at vi ikke kan anmode Arbejdstilsynet om at undersøge, hvorvidt firmaet reelt er etableret i hjemlandet - efter de bestemmelser, som er beskrevet i Håndhævelsesdirektivet - så længe der ikke er påbegyndt en fagretlig sag. Det vil derfor være nyttigt i sådanne tilfælde, at Arbejdstilsynet kan gå ind i sagen og undersøge firmaets reelle vilkår i hjemlandet. Både af hensyn til den almindelige retsfølelse, indsatsen mod social dumping, og at Håndhævelsesdirektivet kan implementeres i forhold til eksempelvis at sikre aflønning efter reglerne om mindste betaling, lyder budskabet til udvalget.

Brug for ændring
Desuden vil det for fagforeningerne ’være nyttigt, at Arbejdstilsynet kan gennemføre en kontrol af firmaernes hjemaktiviteter, så fagforeningen ved, om der er basis for at indlede en faglig sag.

Ifølge den gældende lovgivning om udstationering af lønmodtagere kan en faglig organisation, der har indgået en kollektiv overenskomst med en udenlandsk virksomhed, og når der er indledt en fagretlig sag om fortolkning af eller brud på overenskomsten, anmode Arbejdstilsynet om at undersøge den udenlandske virksomhed og dennes aktiviteter i etableringslandet til brug for sagen.

- Vores erfaringer siger os, at der er brug for, at fagbevægelsen kan anmode Arbejdstilsynet om at undersøge en udenlandsk virksomhed, uanset om denne allerede har tegnet overenskomst, eller der er påbegyndt en fagretlig sag om fortolkning af eller brud på overenskomsten, eller at den udenlandske virksomhed ikke er tilmeldt RUT, skriver Byggefagenes Samvirke.

Læs mere om Byggeri

19/6 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.