Aktuelle nyheder - Byggeri

Build in Wood giver særlig plads til trætalenterneAarhus Arkitektskole udstiller deres forskningsprojekt, der undersøger træets indre egenskaber ved hjælp af robotteknologi og CT-scanning.

Build in Wood giver særlig plads til trætalenterne

Når Build in Wood slår dørene op på onsdag i København udstiller forskere, iværksættere og studerende deres projekter og nyeste eksperimenter med træ i udstillingsområdet Wood Village

Del artiklen på

- Der foregår rigtig meget udvikling indenfor træbyggeriet, som endnu ikke er nået ud til byggepladsen. Vi vil gerne give de besøgende et indblik i de ideer, der er på vej frem, så de kan blive inspireret til at arbejde med træ på nye måder, siger projektleder for Build in Wood Ditte Rosenquist.

Viser nye måder at bruge træet på
Godt 10 udstillere viser deres projekter frem i Wood Village, som er skabt med støtte fra Realdania. En af dem er Niels Martin Larsen, der er lektor på Arkitektskolen i Aarhus. Han deltager i forskningsprojektet Material Imagination og undersøger træets indre egenskaber ved hjælp af robotteknologi og CT-scanning. Målet med forskningen er at skabe nye måder at bruge træet på, så vi kan bruge det i flere sammenhænge end i dag.

- I dag bliver træet skåret op til firkantede stænger. Det bliver bearbejdet, så det ligner de andre materialer i byggeriet. Dermed går nogle af træets egenskaber tabt. Vi kunne godt tænke os at træets naturlige former og egenskaber kom mere i spil. Vi er overbeviste om, at det vil give et bedre byggeri, siger Niels Martin Larsen.

Træscanninger
Niels Martin Larsen og hans kollega Anders Kruse Aagaard har brugt en særlig robotstyret sav, som kan save træet i den form, træet har oprindeligt. Derudover har de i samarbejde med DTU foretaget indre scanninger af en millimeter bøgetræ og blæst op det op, så de besøgende kan se de små celler inde i træet.

- Trenden i arkitekturen går på at udfordre formerne og skabe komplekse dobbeltkurvede tagformer. Jo mere vi ved om træets egenskaber, jo lettere kan vi forme træet. I dag bøjer vi træet og skærer det op for at skabe de former, vi gerne vil have. Jeg synes, det kunne være fedt, hvis man i stedet krummede konstruktionen efter træets form, siger Niels Martin Larsen.

Trækupler skal hjælpe folk i nød
Olga Popovic Larsen fra Kunstakademiets Arkitektskole udstiller også på Wood Village. Hun udstiller en trækuppel, der er let at bygge og kan huse mennesker midlertidigt i områder ramt af naturkatastrofer. Kuplen er et resultatet af et tværfagligt samarbejde med blandt andet DTU.

- Der er en virkelig stor spændvidde blandt de udstillede projekter i Wood Village. Det afspejler branchens interesse for at tage træbyggeriet til det næste niveau. Jeg håber, at vi med udstillingen kan inspirere endnu flere til at bruge det bæredygtige byggemateriale, slutter Ditte Rosenquist.

-jhn

Læs mere om Byggeri

20/5 2019
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.