Aktuelle nyheder - Byggeri

Bureaukratisk regulering står i vejen for grønne projekter

Bureaukratisk regulering står i vejen for grønne projekter

EU er på vej med et nyt bygningsdirektiv, som betyder strammere krav til blandt andet energimærkerne. EjendomDanmark er godt tilfreds med de høje ambitioner, men understreger vigtigheden af at skabe bedre muligheder for grønne investeringer

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Bedre og grønnere ejendomme er afgørende for den grønne omstilling. Det kan der ikke herske tvivl om, og den indsigt har også ramt EU.

I EU arbejdes der i denne tid med en revision af Bygningsdirektivet, der blandt andet sætter rammerne for krav til bygninger, energimærkning og energieffektivisering.

EjendomDanmark ser positivt på, at EU også har fokus på at skabe bedre muligheder for de grønne investeringer, men peger samtidig på, at det vil være meningsløst at stille krav uden også at skabe bedre muligheder for de grønne investeringer, der skal til:

- Og det er i høj grad op til den danske regering at sikre, at denne balance findes. Direktivet stiller større og mere håndfaste energikrav til bygninger, mens man samtidig har fået et stærkere fokus på, at medlemslandene skal hjælpe udviklingen på vej. Den kobling er fuldstændig afgørende, siger seniorrådgiver Morten Jarlbæk Pedersen fra, EjendomDanmark.

Bureaukratisk regulering
Direktivets erklærede mål er at sikre, at alle bygninger i EU - med visse undtagelser - er klimaneutrale i 2050.

I direktivforslaget er der blandt andet krav om, at alle bygninger skal være energimærke E i 2033, ligesom der stilles højere krav til, at medlemslandene skal fremme energiforbedrende investeringer:

- Mange af barriererne for flere investeringer i grønne bygninger skyldes dog reguleringen, da det ofte er både svært, bureaukratisk og langvarigt at sætte de grønne projekter i gang. De høje ambitioner skal følges af konkrete krav til medlemslandene for at sikre bedre muligheder for grønne investeringer. Planer er fine og nødvendige, da de giver noget at sigte efter, men direktivet er ikke helt så entydigt i kravene til, hvordan medlemslandene skal gøre det muligt. Det vil vi selvfølgelig holde godt øje med, ligesom vi jo har et væld af yderligere forslag til, hvordan man kan fremme de grønne investeringer, siger Morten Jarlbæk Pedersen.

Knaster skal høvles af
EjendomDanmark peger på nogle ’knaster’ i EU’s forslag, der skal høvles af inden den endelige vedtagelse:

- Der skal arbejdes med direktivets tidshorisont for, hvornår bygninger skal leve op til kravene, så tidshorisonten bedre afspejler de faktiske muligheder og arbejdsforhold i ejendomsbranchen.

- Det er afgørende, at man har et skarpt blik for de administrative byrder, som direktivet vil medføre - både nu og i implementeringen.

- Direktivet overser helt, at investeringer i bygninger og ejendomme også har en grøn betydning i bredere forstand end kun energi - eksempelvis affaldssortering og klimatilpasning.

- Nogle af de stillede krav risikerer at være voldsomt omkostningstunge og samtidig spænde ben for mere effektive investeringer.

Læs mere om Byggeri

13/1 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.