Aktuelle nyheder - Byggeri

Dansk Byggeri: Lav inflation sikrer højere privatforbrug

Dansk Byggeri: Lav inflation sikrer højere privatforbrug

Inflationstallet for januar landede på 1,3 procent. Det er en markant stigning i forhold til decembers +0,8 procent, som også blev årsgennemsnittet for 2018

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Ifølge Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandherg, har dansk økonomi længe været begunstiget af rekordlav inflation, men fra starten af i år er niveauet i prisstigningerne løftet markant.

Det er især fødevarer og fjernvarme, der har trukket priserne op i januar, men det er endnu for tidligt at sige, om det er et varigt hop opad i inflationen:

- De fleste prognosemagere forventer også et hop opad i inflationen fra 0,8 procent i 2018 til 1,5 procent i 2019. Men jeg vil nu ikke blive overrasket, hvis vi også i 2019 får måneder med under én procent årlig inflation, og at årets facit lander under de 1,5 procent, siger Bo Sandberg.

Ekstra til privat forbrug
Han peger på, at den internationale usikkerhed formentlig styrker euroen som reservevaluta, og at det derfor også vil hæve den effektive kronekurs:

- Med en stærk krone, kommer der i 2019 mindre inflation til os udefra, hvilket fortsat meget vel kan holde 2019-inflationen i underkanten af de forventede 1,5 procent. Under alle omstændigheder markant under langsigtsgennemsnittet på cirka to procent, der har været snittet i de seneste cirka 30 år siden 1990, siger cheføkonomen.

Han slår samtidig fast, at selv med en inflation mellem én og 1½ procent er der en pæn fremgang i realløn og disponible indkomster:

- Selvom danskerne stadig har finanskrisen siddende i krop og pengepung og derfor sparer meget op, så er der også en ekstra portion penge til privatforbrug i 2019, hvilket vil holde hånden under opsvinget på hjemmemarkedet, slutter Bo Sandberg.

Læs mere om Byggeri

11/2 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.