Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Dansk økonomi er kedelig på den gode måde

Dansk økonomi er kedelig på den gode måde

Både arbejdsmarked, privatforbrug og investeringer klarer sig pænt, selvom en kvartalsvækst på 0,3 procent ikke er noget, man ligefrem dåner over i begejstring

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I en kommentar til Danmarks Statistiks ’BNP-indikator- for 1. kvartal 2019siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg, at den viser en ’beskeden men dog positiv kvartalsvis sæsonkorrigeret vækst på 0,3 procent’.

Han peger på en række faktorer, der præger udviklingen i form af økonomisk usikkerhed. Det gælder blandt andet handelskrigen mellem USA og Kina, Brexit og afmatning i Tyskland og Sverige:

- Men indtil videre klarer dansk økonomi sig fortsat godt igennem de økonomiske klippeskær. Dansk økonomi er kedelig på den gode måde. Både arbejdsmarked, privatforbrug og investeringer leverer ganske solidt varen, selvom en kvartalsvækst på 0,3 procent ikke er noget, man falder ned af stolen af i begejstring, siger Bo Sandberg.

Bølge af lånekonverteringer
Han henviser til en del nøgletal, som begynder at flade ud i stedet for at pege opad i det uendelige:

- Som lille åben økonomi kan Danmark ikke undgå at blive påvirket negativt af det lavere tempo i verdensøkonomien og i vores nabolande. De rekordlave renter har i april ført til en historisk stor bølge af nye lånekonverteringer, som giver mange boligejere flere penge mellem hænderne. For byggebranchen kan det godt gå hen og blive en joker i resten af 2019, hvis en del af de frie midler investeres i boligforbedringer og energirenoveringer. Det vil falde et tørt sted for en branche, der har nu ser ud til at have lagt den mest buldrende del af opsvinget bag sig, siger cheføkonomen.

Det nye ’kongetal’
Han ser frem til når de mere detaljerede nationalregnskabstal offentliggørs om 14 dage og understreger, at den såkaldte ’flash indikator’ skal tages med forbehold:

- Danmarks Statistiks nyskabelse fra 2017, den hurtige såkaldte BNP-indikator, der offentliggøres allerede 1½ måned efter kvartalets slutning, er behæftet med endnu større usikkerhed end BNP er i forvejen. I det hele taget er BNP blevet en temmelig usikker økonomisk indikator, der er overhalet af den månedlige lønmodtagerbeskæftigelse som ’kongetallet’ i dansk økonomi, slutter Bo Sandberg.

Læs mere om Byggeri

15/5 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMalingMaterielopbevaringOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder