Aktuelle nyheder - Byggeri

Dansk teflonøkonomi gav højeste byggebeskæftigelse i 12 år

Dansk teflonøkonomi gav højeste byggebeskæftigelse i 12 år

De seneste BNP-tal fra Danmarks Statistik for 4. kvartal 2019 viser en ganske vist beskeden vækst på 0,2 procent, men til gengæld en bomstærk årsvækst på 2,2 procent for 2019.\r\n

Del artiklen på

Politik - Samfund

Af Dan Bjerring

Ifølge cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg, er det økonomiske tempo i forvejen på vej ned, og det er oplagt, at de forholdsregler, der i den kommende tid bliver truffet mod spredning af corona-virus i Europa, vil lægge en yderligere dæmper på den økonomiske aktivitet, også herhjemme:

- Men der er endnu nogle måneders inkubationstid, før man kan aflæse dette i de bagudrettede økonomiske nøgletal, siger Bo Sandberg.

Endnu et kanonår

Imens kan man så glæde sig over, at 2019 blev endnu et kanonår for dansk økonomi:
- Med en økonomisk vækst på 2,2 procent i 2019, har vi nu haft fem år i træk med over to procents årlig vækst. Det er ret godt gået for den danske ’teflon-økonomi’, når vi er omgivet af nabolande, der er mere eller mindre influenzaramte, især Tyskland og Sverige – og det står i skærende kontrast til de første år efter finanskrisen, siger cheføkonomen, der dog advarer om, at selv om det fortsat går godt i dansk økonomi, er tempoet så småt på vej ned.

Boliginvesteringer steg otte procent
Samlet er investeringerne vokset med beskedne 1,2 procent i 2019. Men dette samlede facit dækker over et fald i maskininvesteringer på 5,7 procent, men til gengæld en stor stigning i boliginvesteringer på 8,0 procent i 2019, hvilket medvirker til den højeste byggebeskæftigelse i 12 år.

Lidt lavere tempo på arbejdsmarkedet

I øvrigt viser bruttoledighedstallene for januar fra Danmarks Statistik, at der skete et fald med 300 personer til nu 103.800 fuldtidspersoner. Dermed fastholdes ledighedsprocenten uændret på 3,7 procent, som den også lå på gennem stort set hele 2019:

- På grund af arbejdsmarkedsreformerne i 00´erne og 10´erne ventes arbejdsstyrken også i 2020 at stige med 15-20.000 personer. Det fortsatte økonomiske opsving sikrer, at der også vil være beskæftigelse til det meste af den stigende arbejdsstyrke, men ikke nødvendigvis til alle, siger Bo Sandberg, som forventer, at ledigheden i bedste fald udvikler sig fladt i 2020.

- Vi har set enkelte fyringsrunder i det nye år. Vi har set, at nettotilstrømningen af udenlandsk arbejdskraft er aftaget, og vi har set en beskæftigelsesudvikling, der stadig er positiv, men ikke så kraftig som i perioden 2014-2018. Der er efterhånden en del indikatorer på et lidt lavere tempo på arbejdsmarkedet, siger han.

Ikke stilstand

Cheføkonomen slår fast, at trods den uændrede ledighed på 3,7%, er det ikke ensbetydende med stilstand på arbejdsmarkedet:

- Tværtimod har vi et af verdens mest fleksible arbejdsmarked med mange understrømme under den blikstille overflade. Det beregnede antal fuldtidsledige på 103.800 personer, dækker over, at der i løbet af et år er ca. 320.000, der i kortere eller længere periode er berørt af ledighed, siger cheføkonomen.

(OPDATERET)

 Læs mere om Byggeri

28/2 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.