bygma
bygma
scroll

Debat: Gør det muligt at energieffektivisere offentlige bygninger

Forståelsespapiret kræver forandret anlægsloft. Debatindlæg af erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri. Bragt i Altinget i dag

Politik - anlæg

Den nye socialdemokratiske regering har nu indfundet sig i ministerkontorerne, og lige om hjørnet venter økonomiforhandlingerne med kommunerne. Det bliver første rigtige test af, hvorvidt forståelsespapiret går fra at være sort blæk på papir til konkret grøn handling.

Klima er en afgørende prioritet for Socialdemokratiet, Radikale, Enhedslisten og SF. Partierne har valgt at nævne klima som første område i forståelsespapiret. Det er vi meget begejstrede for i Dansk Byggeri, fordi det viser, at Danmark vil styrke den grønne bæredygtighedsdagsorden, så vi alle kan få en mere bæredygtig verden.

I bygge- og anlægsbranchen glæder vi os særligt over, at forståelsespapiret klart tilkendegiver, at alle offentlige bygninger skal energieffektiviseres med tre procent om året. Det kommer til at gøre en forskel i klimaregnskabet, ligesom det kommer til at gøre en stor forskel for indeklimaet på skoler og plejehjem landet over, der p.t. lider under mangel på renoveringer lokalt.

Grøn dispensation fra anlægsloft
Før den klare melding fra forståelsespapiret var det kun staten, der skulle leve op til kravet om energieffektiviseringer på tre procent hvert år. Men med den nye melding er det nu op til klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) at sørge for, at kommunernes bygninger også kommer med på den grønne vogn. Vores medlemmer vil meget gerne energirenovere og bygge grønnere bygninger. Det samme gælder mange kommuner, som gerne vil renovere deres bygninger og bygge helt nye grønne børnehaver, skoler og plejehjem.

Mange kommuner har et ønske om at prioritere den grønne omstilling, men det forhindrer kommunernes anlægsloft desværre. Anlægsloftet betyder, at kommunerne ikke må bruge flere penge på nye investeringer i blandt andet bygninger og infrastruktur, end staten bestemmer.

Når regeringen skal føre forståelsespapiret ud i livet, er det absolut nødvendigt at ændre kommunernes anlægsloft, hvis der skal handling bag de flotte grønne ord. I Dansk Byggeri foreslår vi helt konkret, at man dispenserer for anlægsloftet, når en kommune laver grønne investeringer og bedre indeklima i bygninger.

På den måde bliver kommuner ikke straffet for at tænke bæredygtigt, som det er tilfældet i dag. Mange kommuner vil – og har pengene til at – bygge grønnere, men regeringens begrænsninger gør grønne planer til sorte løsninger.

Dan Jørgensen skal kæmpe mod Finansministeriet
I Dansk Byggeri mener vi, at regeringen skal sætte kommunernes grønne initiativer fri med den betingelse, at det håndfaste krav om tre procents energieffektiviseringer om året skal ske i alle kommuner, som det fremgår af målet i forståelsespapiret. Nogle steder vil det kræve flere penge, end man har, men det handler økonomiforhandlingerne jo også om.

Nu må klima, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen og finansminister Nicolai Wammen stå imod Finansministeriets traditionelle modstand og gøre de grønne drømme i forståelsespapiret til konkret virkelighed. Ellers er der dømt grønt nederlag allerede på første etape.

20/8 2019