Aktuelle nyheder - Byggeri

Det hjælper ikke at løbe efter rotterne og skyde dem i rø…

Det hjælper ikke at løbe efter rotterne og skyde dem i rø…

Antallet af rotter er stigende, og det er især de private stikledninger, der fører fra private boliger ud til hovedledningerne, som er problemet

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Selv om mange danskere har oplevet at se en rotte, tror de fleste, at rottebekæmpelsen er en kommunal opgave, som de ikke selv behøver at tænke på.

Men antallet af rotter viser sig at være stigende, og det er ikke i de kommunale hovedkloakledninger, at problemet er størst. Det er tvært imod i de stikledninger, der fører fra private boliger ud til hovedledningerne.

Og det kan blive en dyr affære for køberen af eksempelvis et parcelhus, hvis det viser sig, at der er problemer med stikledningen og deraf følgende rotteangreb.

Derfor har ERFA-gruppen om rottebekæmpelse i flere år forsøgt at råbe politikerne på Christiansborg op med henblik på at indføre obligatorisk kloakundersøgelse i forbindelse med udarbejdelse af de obligatoriske tilstandsrapporter ved hussalg.

ERFA-gruppen var for nylig i deputation i Folketingets Miljøudvalg, og BygTek mødte dem efter foretrædet.

Ikke renoveret i årtier
Ifølge Torben Sønnichsen fra ERFA-gruppen er de private stikledninger ikke blevet renoveret siden deres etablering gennem mange årtier - og slet ikke i takt med Forsyningsselskabernes renovering af hovedkloakkerne.

De private stikledninger udgør flere end 60.000 kilometer, og en stor del af dem er 50-100 år gamle. De udgør både en sundhedstrussel og en miljøtrussel, fordi utætte stikledninger udleder urenset spildevand til undergrunden:

- Vi har i ERFA-gruppen arbejdet med at knække kurven for rotter, men der er årligt 250.000 anmeldelser til kommunerne om rotter. Det kan godt være, at folk er bedre til at anmelde, at de har set en rotte. Men det er kun få år siden, at antallet af anmeldelser var i størrelsesordenen 50.000. Det går den helt forkerte vej. At anmelde rotter på sin grund anses af mange som et ’tabertegn’. De fleste rotter lever i kloakkerne, selv om de bliver set andre steder. Derfor er indsatsen mod rotter i kloakkerne langt at foretrække, fremfor at løbe efter dem og ’skyde dem i rø…’, siger Torben Sønnichsen til BygTek

Umuligt at udrydde rotterne
Han peger på, at den oprindelige plan var at ’udrydde rotterne’, men der fandt politikerne ud af, at det er umuligt:

- Nu løber vi efter dem i stedet for, og i mange år har Miljøstyrelsen fodret dem med gift, som ikke virkede. Det, der skal til, er en forebyggende indsats, hvor vi holder kloakkerne i lige så fin stand som soveværelset. Der er jo ingen, der vil leve i et soveværelse, hvor der er huller i panelerne. Vi fortæller om dyre samtalekøkkener og flotte mosaikker i badeværelserne, men der er ingen, som fortæller, at de lige har fået renoveret deres kloakledning. Man siger jo, at der er ’ikke sex i kloakker’, siger Torben Sønnichsen videre.

Flere muligheder for ’no dig’
De fleste har den opfattelse, at det er dyrt at få renoveret en kloakstikledning, men der findes i dag teknikker, der gør udgiften rimelig:

- Og så burde der være en finansieringsordning til alle til at vedligeholde kloakkerne. Der findes ’strømpeforinger’ og andre ’no dig’ metoder, så der er ingen undskyldninger, siger han til BygTek.

Politikere er positive – men…
Politikerne er ifølge Torben Sønnichsen gennemgående positive i forhold til at indføre eksempelvis obligatorisk tjek af stikledninger i tilstandsrapporter, men de er samtidig bekymrede for at gøre det endnu dyrere at sælge en bolig ved at indføre flere krav:

- Men vi håber, at Miljøudvalget kan se, at der er et miljøaspekt i, at kloakkerne ikke er tætte nok, og at de ødelægges af rotterne. Ansvaret for rottebekæmpelse ligger også i Miljøudvalget, så jeg håber, at vores henvendelse medfører, at de kontakter miljøminister Lea Wermelin, der så skal gå til erhvervsminister Simon Kollerup, som har ansvaret fot indholdet af tilstandsrapporter, slutter Torben Sønnichsen.

Lyt til hele interviewet på nedenstående link

https://radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=4300

Læs mere om Byggeri

26/11 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.