Aktuelle nyheder - Byggeri

En fælles bæredygtig landsby er på vej i LejreBofællesskabet Fridlev kommer bl.a. til at have 700 m2 fællesfaciliteter og fælleshuse.

En fælles bæredygtig landsby er på vej i Lejre

Torsdag tages det første spadestik til landsbyen Fridlev – et ny bo- og byggefællesskab ved Hvalsø. Partnerne bag er Enemærke & Petersen og den digitale medlemsplatform Almenr, der matcher mennesker, som vil bygge bæredygtige bofællesskaber

Del artiklen på

Det første spadestik til den bæredygtige landsby 'Fridlev' med 42 familier bliver taget ved en festlig markering i Hvalsø den 23. juni 2022 kl. 17-18.30, hvor Enemærke & Petersens administrerende direktør Troels Aggersbo og viceborgmester i Lejre, Grethe Saabye (K), vil holde tale.

- Der er stor efterspørgsel på bofællesskaber, og i Enemærke & Petersen har vi netop stor erfaring med, at de bedste byggeprojekter er dem, der bliver til i fællesskaber. Vi har i mange år bygget via partnerskaber med kommuner og boligforeninger, så for os er det naturligt at tage skridtet videre. Via Almenr bliver det nu muligt for os at indgå i et partnerskab med slutbrugerne selv, siger Troels Aggersbo, der er adm. direktør i Enemærke & Petersen, og fortsætter:

- Vi kan sikre, at byggefællesskaberne kan arbejde med den bæredygtighed, de ønsker, og de har os som en garant, der kan sikre, at tid, økonomi og kvalitet bliver overholdt i processen frem til de endelige byggerier står færdige.

Matchmaking af bo- og byggefællesskaber
Almenr er inspireret af den tyske Baugruppe-bevægelse såvel som årtiers danske erfaringer med andelslandsbyer og brugerdreven udvikling tilsat digitale sociale redskaber og procesværktøjer.

Ifølge Per Feldthaus, som er direktør i Almenr, er det en tryg platform for byggefællesskaber, hvor slutbrugerne er med til at træffe beslutningerne.

- Når du bliver medlem af Almenr, bliver du og din familie matchet med ligesindede, der sammen med platformens arkitekter beskriver den fælles vision. Herefter etablerer medlemmerne et byggefællesskab, der sammen med Almenr trygt får finansiering og ejendomskøb på plads. I selve byggefasen tager Almenr sammen med Enemærke & Petersen byggerisikoen, mens byggefællesskabet koncentrerer sig om alt det sjove med fælleshuse, bålsteder og delebiler, siger Per Feldthaus.

Børnebander, singler og 50+ere
Fridlevs kommende beboere er med egne ord 'en gruppe børnebander, singler og seje 50+ere'. De får hver deres arkitekttegnede ejerbolig og ud over fælleshuse og en eng og sø, har de i fællesskab besluttet, at de eksempelvis skal dele værksteder, kæmpe drivhuse, langborde og får. Samarbejdet mellem Almenr og Enemærke & Petersen gør det som noget nyt i Danmark muligt for borgergrupper som Fridlev at skaffe finansiering og håndtere risiko, så de selv kan være med til at bygge efter deres drømme og behov.

Husene i Fridlev skal bygges i naturlige, bæredygtige materialer både udvendigt og indvendigt. Facaderne bliver opført i varmebehandlet træ, isoleringen bliver åndbart af organisk fiber i moderne papir- eller træuld, og så gør solceller fælleshuse og belysning af fællesarealerne selvforsynende med strøm.

Fridlev er arkitektonisk inspireret af de norske fjeldlandsbyer Tún og har huse i mange farver i tre gårdklynger, der ligger organisk ned over en stærkt skrånende grund med udsigt over Hvalsø og nationalparken Skjoldungernes Land.

Bofællesskabet Fridlev

• Ligger I Lejre Kommune: Ravnsbjergvej/Trebiens Allé, Hvalsø

• 42 husstande, mange fra København, blandede aldre, men primært småbørnsfamilier

• Træbyggeri i høj arkitektonisk kvalitet, med stor bæredygtighedsfokus

• Grundstørrelse, 4ha

• Byggestart sommer 2022

• Indflytning sommer 2023

• Arkitekt: Loop Architects

• Ingeniør: Viggo Madsen

• Totalentreprenør: Enemærke & Petersen

-dc

Læs mere om Byggeri

22/6 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.