left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Energirevoveringer kan sænke regningen for klimaforbedringer

Energirevoveringer kan sænke regningen for klimaforbedringer

Regeringen taler Danmark i front inden for klimateknologi, men faktum er, at vi halter slemt efter, når det handler om energieffektivisering

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Den tidligere direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, der nu er ’ledelses- og forandringskonsulent’, er ikke ligefrem imponeret, når det kommer til politisk handling omkring klimadagsordenen.

Det lyder flot i ord, når statswministeren og Dronningen nævner det i deres nytårstaler, men når det kommer til handling med ikke mindst energieffektivisering, kniber det med at føre ordene ud i handling:

- Vi var vist en del, der tilfredse nippede en ekstra gang til champagnen efter Dronningens og siden statsministerens nytårstaler. De fik begge sat klimaet og den nødvendige grønne omstilling eftertrykkeligt på dagsorden. Statsminister Mette Frederiksen med en vision om, at vi fra 2030 skal kunne flyve indenrigs uden at belaste klimaet. Ambitionen vil uden tvivl booste forskning og innovation, hvad vi også har set på reaktionerne efter nytårstalen, siger Michael H. Nielsen til BygTek.

Gedigen udfordring
Han peger dog også på, at alle erkender, at det er en gedigen udfordring – nemlig en grøn skattereform et som instrument til at understøtte den grønne omstilling:

- Det skal fremover koste dyrt at udlede CO2. Dermed bringer statsministeren sig på linje med flertallet i befolkningen og også erhvervslivet, som godt ved, at der skal innovation og ny teknologi til for at løse de globale klimaudfordringer. Derfor skal udviklingen naturligvis understøttes med beskatning af den forurening, vi ikke ønsker. Jeg savner dog i den danske debat meget mere fokus på mulighederne i energieffektivisering. Altså at bruge mindre energi og udnytte den energi, vi forbruger mest effektivt, og i øvrigt nyttiggøre spildvarme, siger den tidligere direktør i Dansk Byggeri videre.

Omkostningseffektivt
Den grønne omstilling skal for at kunne realiseres omkostningseffektivt ifølge Michael H. Nielsen ’gå på to ben’ - produktion af vedvarende energi og øget energieffektivitet:

- Men i Danmark går vi kun på det ene ben, og energieffektivisering fylder meget mere i EU, end det gør i Danmark. EU's udspil ’Renovation Wave’ opererer med energiforbedring af 35 millioner bygninger, og det nye udkast til et bygningsdirektiv arbejder med systematisk energimærkning af bygninger samt en særllig indsats for at energiforbedre bygninger med de dårligste energimærker. Dertil kommer målsætninger om, at det offentlige – stat, regioner og kommuner – skal gå foran og energiforbedre tre procent af deres bygninger årligt, forklarer han.

G bruger 20 gange så meget energi som A
Bygninger står for 40 procent af Danmarks energiforbrug, og 20 procent af CO2-udledningen stammer fra den energi, der anvendes til drift af bygninger:

- Når vi ved, at 60 procent af de kommunale bygninger har et dårligt energimærke (D-G), og vi også ved, at en bygning med energimærke G bruger 20 gange så meget energi pr. kvadratmeter, som en bygning med energimærke A, så er der noget at komme efter. Også økonomisk da det koster 2½ milliarder kroner hvert år at opvarme de kommunale bygninger, siger Michael H. Nielsen.

Tårnhøje energipriser
Han undrer sig ikke mindst over, at energieffektivisering med de aktuelt tårnhøje energipriser, ikke er mere i fokus:

- Hvorfor har vi ikke øje for, at den energi, der ikke bruges, er den miljømæssigt mest effektive. Det holder jo ikke, når primært energisektoren fortæller os, at det ikke kan betale sig at energieffektivisere. Flere analyser - eksempelvis EA Energianalyse - men også sund fornuft, fortæller os, at den grønne omstilling bliver unødigt dyrt, hvis ikke vi gør os umage med at nedsætte behovet for energi, så kravene til sol og vind bliver mindre, fortsætter han.

Danmark som det gode eksempel
Michael H. Nielsen slår fast, at hvis vi lærer at gå på to ben, kan Danamrk for alvor spille sig på banen som et godt praktisk eksempelvis på et sammenhængende energisystem baseret på vedvarende energi, nye energiteknologier og energieffektivisering:

- Perspektiverne med ny teknologi, bygninger som energilagre, bedre indeklima i bygninger er attraktive. Måske en dansk vision, der er værd at gå efter, hvis vi lærer at gå på to ben, når det handler om grøn omstilling og svar på klimaudfordringerne, slutter den tidloigere direktør i Dansk Byggeri.

Læs mere om Byggeri

13/1 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.