left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Erhvervsministeren: Byggebranchen kan hente mere arbejdskraft i EU

Erhvervsministeren: Byggebranchen kan hente mere arbejdskraft i EU

Det har været et travlt år for erhvervsminister Simon Kollerup, der på baggrund af coronakrisen har været en af de ministre, som har været mest i søgelyset.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Socialdemokratiets kongres
Aalborg

Men han får stadig travlt også den kommende tid. Han fortalte på Socialdemokratiets kongres i Aalborg at regeringen vil fremlægge et stort reformprogram, der indeholder meget erhvervspolitik:

– Det handler om at få forskning og innovation meget tættere på vores virksomheders hverdag. Vi skal have den grønne omstilling til at blive et erhvervseventyr, som vi kommer til at tjene endnu flere penge på også i fremtiden. Og et af de helt store spørgsmål bliver, om vi er i stand til at omlægge de 42 milliarder kroner, vi i dag bruger på erhvervsstøtte, og som udbetales i over 200 forskellige erhvervsstøtteordninger, til en mere moderne og fremtidssikret erhvervsstøtte, så vi får råd til at sætte mere handling bag de ting, som erhvervslivet efterspørger, fortalte erhvervsministeren til BygTek.

Robotminister
Simon Kollerup er ikke i tvivl om, at dansk erhvervslivs rygrad er de små og mellemstore virksomheder, og det er især dem, der har været ramt under coronakrisen:

– Det er også dem, der har en særlig plads i det socialdemokratiske hjerte, fordi vi godt ved, at det er dem, der fylder i vores erhvervsliv. Derfor er noget af det, vi foreslår, også at gøre de offentlige udbud mere tilgængelige for små og store virksomheder. At få en offentlig ordre ind i sin ordrebog giver en god og solid bund under udviklingsmulighederne og under investeringslysten i mange af de små og mellemstore virksomheder. Derudover har vi som regering et meget stort fokus på, at mange små og mellemstore virksomheder er automatiserede og har alt for få robotter i produktionen. Det skal ikke fortrænge, at man skal bruge medarbejdere, men erfaringerne viser, at robotter og automatisering skaber bedre konkurrenceevne og dermed vækst. Så jeg bliver også ’robotminister’ for dansk erhvervsliv de næste par år, siger ministeren videre.

Arbejdskraft ad forskellige kanaler
En stor udfordring er specielt for byggebranchen, men også for andre erhverv, at de nærmest skriger efter arbejdskraft, og der nytter robotter ikke så meget:

– Det siger sig selv, at robotter mest rimer på den klassiske produktion i fabrikkerne, men regeringen er sammen med arbejdsmarkedets parter i gang med at finde ud af, hvordan vi løser den akutte mangel på arbejdskraft, som ses meget markant i byggeriet og også en del af serviceindustrien i Danmark. Vi prøver ad forskellige kanaler at løse de udfordringer, der er i forbindelse med mangel på arbejdskraft, siger Simon Kollerup.

EU-arbejdskraft er løsningen

Gunde Odgaard fra BAT-kartellet har over for BygTek peget på, at der er masser af arbejdsløse rundt om i EU, både på den anden side af Øresund og syd for den dansk tyske grænse. Hvorfor tror ministeren ikke, at danske virksomheder tager fat i dem?:

– Det er lidt af et paradoks, at der er mange arbejdsløse inden for Europas grænser, og at rekrutteringen hos danske virksomheder ikke er så målrettet på netop de europæiske lande, som vi kan se at andre virksomheder i andre lande gør det. Det er noget af det, man også inden for byggeriets egne rækker evaluerer løbende på. Jeg har godt set at der er nogle partier og virksomheder der mener, at løsningen på manglen på arbejdskraft er at sænke beløbsgrænsen, så man kan få lønmodtagere ind på lave lønninger uden for EU. Vi lytter selvfølgelig til de forslag, der kommer, og drøfter dem lige nu med arbejdsmarkedets parter, men set i lyset af den store mængde af europæere, der er arbejdsløse, er det et paradoks, at de muligheder ikke er udtømt for erhvervslivet, slutter erhvervsminister Simon Kollerup.

Læs mere om Byggeri

24/9 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.