oktoberfest i fog
oktoberfest i fog
oktoberfest i fog

Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Flere får ondt i kroppen af at passe deres arbejdeFlere får ondt i kroppen og i byggeriet sker der dobbelt så mange arbejdsulykker sammenlignet med Sverige, måske konferencen kan give nogle svar(foto/arkiv/jhn)

Flere får ondt i kroppen af at passe deres arbejde

I løbet af fem år har 15 procent flere danskere fået ondt i kroppen af at passe deres arbejde. Derfor afholder ArbejdsmiljøNet nu en konference, der skal lægge op til en fælles indsats for et sundere arbejdsmiljø

Del artiklen på

Tallene taler deres tydelige sprog. I løbet af fem år er 17 procent flere danskere kommet til at føle sig psykisk overbelastede af deres arbejde, og 15 procent flere har ondt i kroppen. De store problemer koster dyrt – først og fremmest for den enkelte, men også for arbejdspladserne og samfundet som helhed.

Derfor er der brug for at få afdækket problemerne, så både regler og metoder bliver set kritisk efter i sømmene, og viden bliver delt. Det fastslår ArbejdsmiljøNET, som den 14. maj afholder arbejdsmiljøkonference. Med deltagelse af beskæftigelsesministeren er det overordnede formål at gøre det sikkert og sundt at gå på arbejde

Glæder sig over politisk opbakning
I regeringen har den negative udvikling allerede fået beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen til at nedsætte en ekspertgruppe, som skal se kritisk på området og ikke mindst reglerne. Ministeren opfordrer danskerne til at komme med idéer til gruppen om, hvordan arbejdsmiljøreglerne kan forbedres og forenkles, og ministeren er første mand på podiet, når ArbejdsmiljøNETs konference går i luften.

Og det glæder formanden for ArbejdsmiljøNET, Charlotte Breinholt:

- Et godt og givende arbejdsmiljø skal prioriteres, og det kan jo helt lavpraktisk ses på bundlinjen, når ens medarbejdere har det godt. Det kommer alle til gode, men det kræver en fælles og fokuseret indsats at nå dertil. Derfor er det vigtigt at lære af de dygtigste, at få delt viden på området og at gøre et godt arbejdsmiljø til et selvstændigt mål. Men den politiske opbakning er også helt afgørende, så reglerne på området er så gode som muligt, siger Charlotte Breinholt.

Brug for høj faglig viden
På konferencen i næste måned er tonen således slået an til en vigtig debat om fremtidens arbejdsmiljø. I ArbejdsmiljøNET, hvis medlemmer typisk kommer fra større virksomheder, arbejder man for, at virksomhedernes arbejdsmiljøprofessionelle får en så høj faglig viden som muligt. Det er vigtigt at lade sig udvikle, fordi området er så bredt, forklarer Charlotte Breinholt:

- Sidder man som arbejdsmiljøansvarlig i en virksomhed, skal man kunne håndtere alt fra sikkerhedsudstyr til sexchikane, og det kan faktisk være meget krævende og vanskeligt at være ekspert i det hele. Det er svært at vide, hvad der helt præcist er årsagen til den meget triste udvikling, men det er noget, vi helt klart skal have rettet op på – og så hurtigt som muligt. Så vi arbejder fokuseret på, at vores medlemmer skal kunne lære af hinanden, dele deres hands on erfaringer og få den sparring, som de ofte mangler på deres arbejdsplads, siger Charlotte Breinholt.

Byggeriet har halvt så mange arbejdsulykker i Sverige
En anden del af ArbejdsmiljøNETs opgave er vurdere og distribuere den nyeste forskning og viden på området. En ny undersøgelse viser eksempelvis, at der i Sverige kun anmeldes cirka halvt så mange arbejdsulykker som i Danmark indenfor bygge- og anlægsbranchen. En dansk-svensk forskergruppe er dykket ned i forskellen og har ved at sammenligne den danske og den svenske anlægsbranche identificeret 11 faktorer, der kan være med til at forklare forskellen i antallet af ulykker. Undersøgelsen bliver præsenteret på konferencen, hvis oplæg klæder deltagerne på til at gå direkte hjem og forbedre tingene, fortæller Charlotte Breinholt:

- Det skal være oplæg, som kan omsættes til den hverdag, deltagerne oplever. Et andet aktuelt emne er den nye arbejdsmiljøcertificering ISO 45001, som virksomhederne skal i gang med at implementere. Det kan være ret udfordrende, fordi den på en række måder er anderledes end den tidligere OHSAS 18001, så vi har et oplæg om, hvad den nye standard helt præcist medfører, og hvordan man kan implementere den med succes. Den er et stærkt redskab til at professionalisere indsatsen for et godt arbejdsmiljø, hvis den vel at mærke bruges korrekt.

-jhn

ArbejdsmiljøNETs årskonference finder sted i Kolding d. 14. til 16. maj. Arrangementet er stadig åbent for tilmeldinger. Læs mere her

Læs mere om Byggeri

20/4 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder