Aktuelle nyheder - Byggeri

Fælles fodslag om forslag til bedre UdbudslovErhvervsminister Simon Kollerup forbereder en ny Udbudslov

Fælles fodslag om forslag til bedre Udbudslov

Reglerne og udbudspraksis skal kunne understøtte, at små virksomheder fortsat kan og vil byde på offentlige opgaver

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Folketingets Erhvervsudvalg har modtaget et fælles forslag til ændringer af Udbudsloven fra en række erhvervsorganisationer og offentlige indkøbere som eksempelvis Danske Regioner, KL og Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI).

Det har ikke mindst i en årrække været kritiseret, at de såkaldte ’transaktionsomkostninger’ for tilbudsgivere og ordregivere i udbudsprocessen har været for høje, og samtidig er det forslagsstillernes vurdering, at ændringerne vil bidrage med klarhed og fleksibilitet i Udbudsloven og det offentlig-private samarbejde i Danmark.

Unødvendige proceduremæssige regler
Forslagsstillerne ønsker, at forslagene indgår i Erhvervsministeriets aktuelle arbejde med at udarbejde et forslag til ændring af Udbudsloven, og der ønskes blandt andet bedre muligheder for, at de små – og mellemstore virksomheder kan byde ind på løsningen af opgaverne:

- Det er nødvendigt at fastholde et fokus på, hvordan reglerne og udbudspraksis kan understøtte, at små virksomheder fortsat kan og vil byde på offentlige opgaver, lyder budskabet.

Det anbefales blandt andet, at det, at det afdækkes, om der kan fjernes unødvendige proceduremæssige regler, der virker som en barriere for små virksomheder, ligesom regler om eksempelvis dokumentationskrav bør lettes, så det bliver nemmere for nystartede virksomheder at træde ind på det offentlige marked.

Mangler definition
Det efterlyses blandt andet også, hvordan begrebet ’bedste konkurrencefelt, defineres i kriterierne ved udbud:

- Det skal være klart beskrevet i udbudsmaterialet, hvordan det ’bedste konkurrencefelt’ identificeres. Kriteriet om ’bedste konkurrencefelt’ skal desuden kunne begrundes sagligt. Konkret betyder det, at ordregiveren fortsat har bevisbyrden for at identificere det ’bedste konkurrencefelt’ samt sikre sagligheden af det beskrevne. Ordregiver kan anvende markedsundersøgelsen til at identificere det bedste konkurrencefelt, påpeges det.

Flere kan give tilbud
Det noteres, at en lovbestemmelse om ’ bedste konkurrencefelt’ vil øge ordregivernes opmærksomhed på muligheden for at sikre det netop ’bedste konkurrencefelt’, og det forventes, at flere ordregivere vil benytte muligheden, så der opnås et bredere konkurrencefelt, og det sikres, at flere iværksættere og SMV’er opnår mulighed for at give tilbud på offentlige opgaver.

De står bag forslagene

DI, DI Dansk Byggeri, Dansk Erhverv, SMVdanmark, IKA – foreningen af offentlige indkøbere, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelsen (FMI), Danske Regioner, KL og Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI)

 

Læs mere om Byggeri

7/1 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.