Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Folketingsvalg spænder ben for dagpengeændring

Folketingsvalg spænder ben for dagpengeændring

Ledige med weekendarbejde og skæve arbejdsdage får ikke samme behandling i dagpengesystemet, som ledige der udelukkende er beskæftiget på hverdage

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Samme dag, som folketingsvalget blev udskrevet, skulle administrerende direktør Karsten Mølgaard Jensen fra ASE (Arbejdsløshedskassen for Selvstændige Erhvervsdrivende) have været hos beskæftigelsesministeren for at diskutere en sag omkring problemer i dagpengesystemet i forbindelse med weekendarbejde.

Men mødet blev aflyst, så nu kommer sagen som en af de første på den kommende beskæftigelsesministers bord.

Problemet betyder, at ledige med weekendarbejde og skæve arbejdsdage ikke får samme behandling i dagpengesystemet som ledige, der udelukkende er beskæftiget på hverdage.

Arbejdsmarkedet har ændret sig
Ministeren havde inden mødet erklæret sig parat til at ændre reglerne, men det er nu udsat på ubestemt tid.

Ifølge Karsten Mølgaard Jensen straffer det nuværende dagpengesystem folk, der er fleksible og arbejder, når der er mest brug for dem:

- Udviklingen går mod et mere fleksibelt arbejdsmarked, hvor stadig flere har weekendarbejde og flydende arbejdstider. Normalen er ikke længere et traditionelt mandag-fredag-job, og det bør også afspejles i dagpengesystemet, siger Karsten Mølgaard Jensen blandt andet.

160,33 timers dagpenge om måneden
Ifølge ASE’s administrerende direktør vil en ændring af reglerne også få betydning for håndværkere, der arbejder i weekender:

Han peger over for BygTek på, at fuldtidsforsikrede ledige grundlæggende har krav på 160,33 timers dagpenge om måneden. Men sådan er det ikke altid i virkelighedens verden.

Systemet er nemlig indrettet efter, at ledige er opsagt til udgangen af en måned. Men ledige, der har mistet deres job i løbet af måneden, står i den situation, at udbetalte løntimer skal modregnes, og reglerne er indrettet sådan, at det som udgangspunkt antages, at man har arbejdet mandag til fredag i nøjagtigt 7,4 timer om dagen.

Har man arbejdet i weekenden, tæller hverdagene i løbet af ugen som ’fridage’, og om som man ikke har stået til rådighed for arbejdsmarkedet.

Har også betydning for håndværkerne
Det har betydning for en bred palet af fag, herunder håndværksfagene:

- Det, der skærper problemstillingen, er jo, at man gerne vil have ledige til at tage den form for beskæftigelse. Vi ønsker at få fjernet den pågældende tekniske hindring, så alle i dagpengesystemet behandles lige og har samme vilkår at arbejde under, uanset hvornår arbejdstiden afvikles, siger Karsten Mølgaard til BygTek.

ASE har ikke været i forbindelse med andre partier om sagen, men det er hans indtryk, at de partier, der har hørt om sagen er positive i forhold til at fjerne den utilsigtede urimelighed.

Koster kun 20 millioner kroner at skabe tryghed
ASE’s skøn er, at det vil koste under 20 millioner kroner at rette fejlen i dagpengesystemet;

- Det er en lav pris at betale for folks sikkerhed for indtægt og tryghed på arbejdsmarkedet, siger ASE’s administrerende direktør.

Han fortæller, at det påpegede problem allerede blev nævnt i forbindelse med det lovforberedende arbejde til dagpengereformen i 2017:

- Men tilsyneladende er den smuttet gennem systemet, da loven blev vedtaget. Det er helt sikkert en utilsigtet fejl, og derfor er der al mulig grund til at ændre det, slutter ASE’s administrerende direktør Karsten Mølgaard Jensen.

Faktaboks
Den 1. juli 2017 trådte den nye dagpengereform i kraft

- Som fuldtidsforsikret medlem har du ved ledighed som udgangspunkt ret til 160,33 timers dagpenge for en hel kalendermåned

- Den maksimale dagpengesats er 18.866 kroner per måned svarende til 117,67 i timen.

- Alle udbetalte løntimer i en kalendermåned skal modregnes i de 160,33 timers dagpenge

- På de mandage-fredage i en kalender, hvor et medlem ikke har stået til rådighed for arbejdsmarkedet, skal der ske en såkaldt "teknisk belægning"

- Det betyder, at der skal modregnes 7,40 timer per dag ved eksempelvis sygdom, ferie eller manglende tilmelding til jobnet.

Lyt til hele interviewet med administrerende direktør for ASE, Karsten Mølgaard Jensen på nedenstående link
http://radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=3593&T=Folketingsvalg spænder ben for dagpengeændring

Læs mere om Byggeri

15/5 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMalingMaterielopbevaringOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder