bygma
bygma
scroll
Fraskær fra akustikplader indgår i ny cement
Smuldet fra bearbejdning af akustikplader hos Troldtekt køres til Aalborg Portland med de cementbiler, der ellers ville køre tomme retur efter levering af cement til Troldtekts fabrik.

Fraskær fra akustikplader indgår i ny cement

Troldtekt og Aalborg Portland har gennem 2018 arbejdet med at genanvende fraskær fra Troldtekt-plader i cementproduktionen. Forsøget er nu blevet til en permanent ordning

Smuldet fra bearbejdning af akustikplader hos producenten Troldtekt fik i 2018 ny værdi i cementproduktionen hos Aalborg Portland. Projektet med at genanvende fraskær fra de færdige Troldtekt-plader var i første omgang en forsøgsordning – med så stor succes, at ordningen nu er blevet permanent.

- Materialet fra Troldtekt er rigtig fint for os at modtage, fordi det er et produkt af naturlige materialer og helt i tråd med vores ønske om at fremme cirkulære samarbejder og derved substituere de fossile brændsler og spare på de naturlige råstoffer, siger Henriette Charlotte Nikolajsen, manager environment, Energy and QMS hos Aalborg Portland.

En strategisk vigtig milepæl
62 % af det materiale, som Aalborg Portland modtager fra Troldtekt, bliver brugt som råvareerstatning, mens 38 % af materialet erstatter fossilt brændsel. Det er første gang, at Aalborg Portland har kunnet genanvende fraskær fra et færdigt produkt som råvare i ny cement.

- Omdrejningspunktet for vores forretningsstrategi er det bæredygtige designkoncept Cradle to Cradle. Her er grundtanken, at produkter og affald skal indgå i kredsløb, så de skaber ny værdi. Det kan Troldtekt plader gøre på flere måder, blandt andet som kompost. Men det er en milepæl, at vi nu også er lykkedes med at genanvende restprodukter i cementproduktionen, siger Peer Leth, adm. direktør hos Troldtekt.

Han forklarer, at smuldet transporteres til Aalborg Portland med de cementbiler, der ellers ville køre tomme retur efter levering af cement ved Troldtekts fabrik i Troldhede.

-los

 

30/4 2019