bygma
bygma
scroll
Frygt for tab får byggevirksomheder til at købe sig fri af fastpriskontrakterArkivfoto

Frygt for tab får byggevirksomheder til at købe sig fri af fastpriskontrakter

Flere og flere ikke mindst mindre og mellemstore byggevirksomheder bliver i denne tid fanget i et spindelvæv af høje byggematerialepriser og fastpriskontrakter

Af Dan Bjerring

Byggevirksomhedernes avance er ifølge en analyse fra SMVdanmark historisk lav, fordi kombinationen af rekordhøje materialepriser og fastpriskontrakter betyder, at virksomhederne ikke kan sende regningen videre til kunden.

Og det drejer sig ikke om småpenge, idet hver tredje omsætningskrone i byggeriet udgøres af fastpriskontrakter.

Indtjening i styrtdyk
Resultaterne i analysen for SMVdanmark til at frygte for byggebranchens fremtid, selv om det på overfladen ser ud som om, at aktiviteten i byggeriet er tårnhøj.

Indtjeningen har samtidig taget et stort dyk nedad på grund af kraftigt stigende priser på især jern, stål og træ, som har gjort det dyrt at være byggevirksomhed.

For hver krone, byggeriet omsætter for, er der nu kun 24 øre tilbage til at betale løn, husleje og alle andre udgifter end dem, der direkte er gået til selve byggeriet i form af eksempelvis materialer.

Øger risiko for konkurser
Lasse Lundqvist, der er konsulent i SMVdanmark, advarer om, at den pressede dækningsgrad gør branchen sårbar og øger risikoen for konkurser:

- Det er bekymrende, at avancen i byggeriet er så presset. Vi frygter en gældsopbygning, og hvis vi er på vej ind i en afmatning som følge af faldende boligpriser, stigende renter og et offentligt byggeri, der aflyser eller udsætter projekter, kan branchen komme i store problemer, siger han.

Voldsomme prisstigninger
Jern og stål er steget med 67 procent, mens træ er steget med 22 procent. Under normale forhold ville den slags prisstigninger ende hos kunderne, men sådan går det ikke altid, fordi
stigende materialepriser gør det svært at spå om de fremtidige priser, når man afgiver tilbud på projekter, der ligger måske et halvt år ude i fremtiden:

- Derfor er der lige nu mange virksomheder, som er kommet i klemme, fordi de er bundet af fastpriskontrakter, som flere af virksomhederne aftalte før jul, siger Lasse Lundqvist.

Hver tredje kontrakt er fastpris
SMVdanmarks analyse viser, at hver tredie omsætningskrone i branchen er bundet i fastpriskontrakter, som ikke kan prisreguleres, og derfor må virksomhederne selv betale den ekstra regning:

- Det kan i værste fald betyde, at virksomheden ligefrem taber penge på at udføre en opgave. Mange virksomheder har ikke kunnet forudsige de ekstreme prisstigninger. Det er også helt uvant for virksomhederne at have fokus på denne slags prisstigninger i deres kontrakter.

Særligt de små virksomheder har ikke ressourcer til at følge med i prisprognoser på samme måde som de store. Vi har desværre også set eksempler på virksomheder, som har været nødsaget til at købe sig fri af opgaver, fordi de ellers ville tabe endnu mere på at gennemføre dem, siger Lasse Lundqvist, der opfordrer ikke mindst offentlige bygherrer til at vise forståelse i forbindelse med sådanne fastpriskontrakter.
.
Hovedpointer fra undersøgelsen
- Dækningsgraden for bygge- og anlægsvirksomheder ligger i øjeblikket på 24 procent, hvilket er historisk lavt. Samtidig forventer hver tredje virksomhed enten et dårligere eller meget dårligere resultat i 2022 sammenlignet med 2021.

- Virksomhedernes udgifter til byggematerialer er over de seneste to år steget med 18 procent

- Hver tredje omsætningskrone er bundet i en fastpriskontrakt for året 2022.

28/6 2022