scroll
Fugemassen til forskelIfølge udviklingschef hos Dana Lim, Kenneth Holm Andersen, er det vigtigt, at den fugemasse, man bruger, kan holde til bygningens naturlige bevægelse.

Fugemassen til forskel

Når bygninger og boliger skal gøres tætte, kan det være afgørende at bruge den rette fugemasse til opgaven for at opnå en længere holdbarhed

Det nye bygningsdirektiv blev for nylig stemt igennem i EU. En del af direktivet medfører, at den samlede boligmasse i gennemsnit skal reducere energiforbruget med 16 % pr. m2 i 2030 og med 20-22 % pr. m2 i 2035.

Kenneth Holm Andersen, der er udviklingschef hos Dana Lim, mener, at tætte bygninger via et godt stykke fugearbejde, kan være en effektiv måde til at opnå målene for EU-direktivet.

- Godt fugearbejde og tætte konstruktioner er langt fra nogen nem opgave. Alligevel ser vi det som en effektiv måde at bidrage til det nye EU-direktiv og gøre danske bygninger mere energieffektive.

- Det er vigtigt med tætte huse og bygninger, da der ellers kan være et højt energitab – og det er jo lige præcis det, vi gerne vil undgå, siger han fortsætter:

- Hvis der er utætheder i konstruktionen, bliver der skabt en luftlækage, hvor kold luft siver ind og varm luft siver ud. Vi ser oftest, at kilden til utætheder er omkring vinduer og døre, ved loftsbjælker, rørgennemføringer og etageadskillelser.

Når bygninger og boliger skal gøres tætte, er det ifølge Kenneth Holm Andersen afgørende, at man bruger den rette fugemasse til opgaven. På den måde opnår man en længere holdbarhed.

- Det er vigtigt, at den fugemasse, man bruger, kan holde til bygningens naturlige bevægelser - og her en elastisk fugemasse efter min mening det bedste bud. Det giver en længere holdbarhed, da den bedre kan følge med bevægelserne og derfor skal der ikke fuges lige så tit.

Udviklingschefen har et godt tip til, hvordan man kan tjekke de udvendige fuger. 

- Det er vigtigt at holde øje med om fugerne er tætte eller ej. Hvis der er huller eller revner i fugerne, kan det være et tegn på, at det ikke er tæt. Man kan trykke forsigtigt på fugerne og på den måde finde ud af, om den sidder fast på siderne.

- De indvendige fuger er lidt sværere, da de kan være skjult. Her vil en termografering og tæthedskontrol kunne afsløre, om der siver energi ud fra bygningen, siger Kenneth Holm Andersen.

Cirka 25 % af boligens energiforbrug kan slippe ud gennem utætheder ifølge Videncentret Bolius.

-dc

8/8 2024