Godt 100 svanemærkede boliger står klar i Randers

Godt 100 svanemærkede boliger står klar i Randers

Kornparken er et nyt boligbyggeri i den nordlige del af Randers. Her på den gamle industrigrund, er der lagt vægt på kvalitet, god funktion og lys og luft i de 92 svanemærkede boliger

Af Jan Pasternak. Fotos: Thomas Mølvig  

I lighed med andre større byer i Danmark oplever Randers, der er landets sjette største by, i disse år en forøgelse af befolkningstallet i selve byen. Det øger selvsagt efterspørgslen efter boliger, hvilket har sat gang i nybyggeriet. Et af de nyeste boligbyggerier i Randers er Kornparken med 92 lejelejligheder i den nordlige del af byen. Byggeriet ligger lige syd for Ringboulevarden og lige nord for et stort parcelhuskvarter i et industriområde, der langsomt er ved at blive transformeret til boligkvarter.

- Randers er jo en driftig industriby med flere store virksomheder, men i en årrække har vi været lidt bagud med byudviklingen. Det er der dog heldigvis blevet lavet om på, fordi nettotilflytningen har sat gang i byggeriet, så der sker rigtig meget med byen i disse år, siger Michael Brogaard, der er projektchef og partner i D4 Group, som står som både bygherre og entreprenør på projektet. 

Det var egentlig planen, at D4 Group skulle have beholdt ejendommen, men nye projekter har gjort, at virksomheden har solgt byggeriet videre til en anden aktør, som fremadrettet vil stå for udlejningen.  

Luftigt byggeri

Kornparken ligger på en grund, der har form som en lidt irregulær firkant. Bebyggelsen har karakter af to løst udformede, åbne karréer, der tilsammen danner en slags S-form med et fælles gennemgående haveanlæg. Hver karré består af to eller tre sammenhængende bygningskroppe i to etager, der hver enten er L-formede eller står som punkthuse. Nettoresultatet er i hvert fald luftigt og med tydelig inspiration fra klassisk dansk tæt/lav byggeri. Oprindelig var det ifølge Michael Brogaard tanken, at byggeriet skulle have været i tre etager, men den idé blev droppet, da bygherre og arkitekt var enige om, at det ville give bebyggelsen et for massivt præg. 

- For at sikre os, at vi kunne leje boligerne ud, har vi givet kvaliteten et ekstra nøk opad i forhold til, hvad man typisk ser i tilsvarende byggerier. Det gælder både det indvendige og det udvendige, hvor vi har opgraderet belægningerne fra de sædvanlige betonfliser til teglbelægninger. Vi har fået byggeriet svanemærket. Det betyder bl.a., at lysindfaldet i rummene er 10 % forbedret, og energiforbruget også er 10 % forbedret i forhold til kravene. Vi ved, at eventuelle købere i form at fonde og pensionskasser kigger meget på, om et byggeri er certificeret, men vi valgte Svanemærket frem for DGNB, fordi Svanemærket er langt mere kendt blandt de almindelige forbrugere, som jo er vores potentielle lejere. I praksis har vi dog haft meget nemt ved at udleje alle boliger, siger Michael Brogaard.

Der er tale om et elementbyggeri med skalmuring i rødlige tegl med fine murede detaljer og flade tage. Flere af bygningerne er forsynet med fælles tagterrasser med adgang via en trappe fra terrænniveau. Alle boliger har en lille indeliggende terrasse. Adgang til første sals lejlighederne sker via altangange i galvaniserede stålkonstruktioner. Det er en praktisk løsning, da man således sparer opgangene væk og kan optimere bygningsarealet til boliger.   

Boliger i høj standard

I modsætning til Københavns Kommune blander Randers Kommune sig normalt ikke i, hvilke størrelser boliger der bliver opført, og bygherren har derfor i høj grad kunnet få sine ønsker opfyldt i lokalplanen for området. Det afspejles også i lejlighederne, der med arealer på mellem 76 og 144 m2 mest er målrettet større eller mindre familier. Hovedmængden af lejlighederne er dog på mellem 83 og 95 m2; netop der hvor efterspørgslen på markedet typisk ligger. De mindste lejligheder er opbygget med et gennemlyst køkken/alrum og to soveværelser, mens man i de lidt større har prioriteret at få plads til tre soveværelser. 

Karréernes skæve hjørner har dog givet mulighed for at skabe en håndfuld større boliger med mere kreative grundplaner. I de største lejligheder på 144 m2 er der trods skæve vinkler, således udover et stort køkken/alrum blevet plads til både et rummeligt master bedroom, en stor entré og hele tre mindre, men fuldt møblerbare værelser. 

Den gode kvalitet i byggeriet afspejles også i lejlighederne, hvor køkkenerne er leveret af Svane Køkkenet, mens nedstroppede lofter i træbeton giver en god akustik. Gulvvarme i hele boligen giver mere nettoplads og mulighed for helt frit udsyn af de store vinduespartier i opholdsrummet, der går helt til gulv.

 

Areal:

8372 m2

Arkitekt:

Arkitektfirmaet Andreas Ravn ApS

Bygherre:

D4 Group A/S

Entreprenør:

D4 Byg ApS

Ingeniør:

AK2 Byggerådgivning ApS

 

Dette er et uddrag af en artikel er bragt i magasinet Byggeri 06 2022

 

-ms

4/7 2022