left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Gratis fornyelse er ikke i strid med regler for HuseftersynsordningErhvervs- og vækstminister Rasmus Jarlov

Gratis fornyelse er ikke i strid med regler for Huseftersynsordning

Tilbuddet om en gratis fornyelse påvirker ifølge Sikkerhedsstyrelsen ikke den bygningssagkyndiges tilskyndelse til at notere flere eller færre skader på ejendommen

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Arkitekt Ole Kjølhede har rettet henvendelse til Folketinget med en stærk kritik af den fungerende Huseftersynsordning.

Ole Kjølhede nævner i sin henvendelse blandt andet, at nogle bygningssagkyndige tilbyder ’gratis fornyelse’ af tilstandsrapporten for et ’symbolsk beløb på typisk under 1.000
kroner’.

Sikkerhedsstyrelsen, under hvem Huseftersynsordningen hører, oplyser, at de som udgangspunkt går ud fra, at omkostningerne til en eventuel fornyelse af tilstandsrapporten er indarbejdet i den pris, som kunden betaler for sin tilstandsrapport:

Gratis fornyelse sætter ikke uvildighed ud af kraft
- En ’gratis fornyelse’ er således en ydelse, som er aftalt mellem bygningssagkyndig og hussælger i forbindelse med køb af tilstandsrapporten, svarer erhvervsministeren.

Sikkerhedsstyrelsen vurderer ikke, at den bygningssagkyndiges uvildighed er sat ud af kraft, hvis vedkommende, som en service, tilbyder at forny tilstandsrapporten, hvis huset ikke er solgt inden for rapportens gyldighedsperiode på seks måneder.

Samtidig mener man ikke, at tilbuddet om en gratis fornyelse påvirker den bygningssagkyndiges tilskyndelse til at notere flere eller færre skader på ejendommen.

Førsynsrapporter
Ole Kjølhede nævner også, at de bygningssagkyndige udarbejder såkaldte ’førsynsrapporter’, hvor de gennemgår en ejendom forud for den officielle tilstandsrapport.

Nogle hussælgere kan nemlig have en interesse i at få foretaget en førsynsrapport, som led i at udbedre skader forud for hushandlen:

- Sikkerhedsstyrelsen vurderer ikke, at en førsynsrapport betvivler den bygningssagkyndiges uvildighed. Det er dog vigtigt at understrege, at den bygningssagkyndig ikke må betinge sin udarbejdelse af tilstandsrapporter af, at sælger tilkøber yderligere ydelser som for eksempel en førsynsrapport. Det skal være muligt alene at bestille en tilstandsrapport, oplyser Rasmus Jarlov.

Tilstandsrapporter skal kunne udarbejdes året rundt
Det skal også være muligt at få udarbejdet tilstandsrapporter året rundt - også dage, hvor taget er dækket af sne.

Hvis en bygningssagkyndig gennemgår en ejendom, hvor taget er dækket af sne, vil den bygningssagkyndige indføre et forbehold for, at taget ikke er gennemgået. Når sneen er smeltet, kan den bygningssagkyndige gennemgå taget og udarbejde en allonge:

- Der er således ikke noget til hinder for at udarbejde en tilstandsrapport på en snedækket ejendom og efterfølgende udarbejde en allonge, forklarer ministeren.

- Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er i øvrigt opmærksom på konkurrenceforholdene på markedet for tilstandsrapporter, slutter Rasmus Jarlov.

Læs mere om Byggeri

25/4 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder