Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Gunde Odgaard: Overenskomst er ikke fripas til snyd og svindel

Gunde Odgaard: Overenskomst er ikke fripas til snyd og svindel

- Der sker massiv misbrug af udenlandsk arbejdskraft, når det gælder arbejdstid, snyd og svindel med sociale bidrag, pension og feriepenge, siger BAT’s sekretariatschef, Gunde Odgaard

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Ansatte i byggeriet er ifølge Jyllands-Posten bekymrede for social dumping. Men direktør Peter Stenholm fra Dansk Byggeri forstår ikke bekymringerne, idet byggebranchen ifølge hans opfattelse. ’råder over de instrumenter, der skal til’, hvis nogen snyder på vægtskålen.

Peter Stenholm peger på, at det fagretslige system inden for kort tid kan indkaldes og siger til JP, at det ikke er omfattende svindel eller systematisk misbrug, man ser i de indklagede sager:

- Når vi kigger på sager, er det ikke omfattende svindel eller systematisk misbrug, vi ser, siger Peter Stenholm.

Kan ikke genkende Peter Stenholms billede

Det afvises dog af sekretariatschef i BAT-kartellet, Gunde Odgaard, der siger til BygTek, at bygningsarbejdernes bekymring er ’fuldstændig retvisende’.

- Vi ser en stigning i sager med udenlandsk arbejdskraft og en stigning i omfanget af sagerne. Flere er omfattet af sagerne, beløbene vokser, og samtidig stiger kompleksiteten i sagerne om social dumping, hvor alle mulige regler på tværs af grænserne flettes ind i hinanden og gøres til genstand for diskussion. Jeg kan slet ikke genkende Peter Stenholms billede. Vi har 500 faglige sager om året i byggeriet om udenlandsk arbejdskraft, og vi vinder stort set dem alle sammen. Der sker massiv misbrug af udenlandsk arbejdskraft, når det gælder arbejdstid, snyd og svindel med sociale bidrag, pension og feriepenge, siger Gunde Odgaard til BygTek.

Opgaven langt større end ventet
Fagbevægelsen var af den opfattelse, at de østeuropæiske lande ved optagelsen i EU ikke ville udgøre større problemer på arbejdsmarkedet, end man kunne magte, men erfaringerne har vist, at opgaven er langt større end ventet:

- Det første skridt har vi nået i form af de mange overenskomster. Men der er nogen, der tror, at en overenskomst er fripas til at snyde, svindle og bryde overenskomsten. Så fra at alle vore sager handlede om at få en overenskomst, så handler alle vores sager i dag om brud på overenskomsten. De udstationerende udenlandske virksomheder lever over en kam ikke op til en række regler. Spørger man Arbejdstilsynet, så har de udenlandske virksomheder et dårligt arbejdsmiljø. Spørger man Skat har de kæmpe problemer med vikarvirksomheder, falske ’alene-mestre’ og alle mulige andre ukurante ansættelsesformer. Det er et morads, der kun bliver større, hvis ikke der skrides ind, siger BAT’s sekretariatschef.

Arbejdsgiverne forsvarer snyderne
Når det er gået så galt, skyldes det ifølge Gunde Odgaard blandt andet, at ’arbejdsgiverne kun har spillet med noget ad vejen’:

- Det er Peter Stenholms organisation, som dag efter dag sidder og forsvarer dem, som snyder. Nogle af sagerne er voldsomt store med kæmpebeløb i tilbagebetaling og bod, siger han videre.

Gunde Odgaard lægger i øvrigt ikke skjul på, at han ser med bekymring på den verserende sag i Italien, hvor en lokal domstol har omstødt en kendelse i Arbejdsretten om en tocifret millionbod:

- Det betyder de facto, at kendelser i den danske Arbejdsret ikke er gyldige. Det er en helt vanvittig situation, hvor 3F skal føre sagen i Italien. Det er et angreb på vores system, og en sådan sag burde staten, LO og DA føre, men indtil videre er alle omkostninger overladt til 3F påpeger BAT’s sekretariatschef.

3F betaler for forsvaret af den danske model
Det betyder i praksis, at det danske arbejdsretssystem skal forsvares over for en byret på Sicilien, og det finansieres af 3F’s medlemmer:

- Det er ikke rimeligt. 3F har blandt andet været på besøg hos EU-Kommissionen, og her er man meget interesseret i sagen på Sicilien. Vort arbejdsretssystem kun har én retsinstans, hvor man ikke kan appellere, og det samme gælder arbejdsretten i mange andre EU-lande. Så det er ikke kun den danske Arbejdsret, der er under angreb. Det er alle arbejdsretter. At dommeren i sagen så argumenterer fuldstændig vanvittigt, der er en anden sag, slutter Gunde Odgaard.

Hør hele interviewet med Gunde Odgaard på nedenstående link

http://radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=3606&T=Overenskomst er ikke fripas til snyd og svindel

Læs mere om Byggeri

24/5 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder