LCA
scroll
Horrible forhold for polske byggearbejdere

Horrible forhold for polske byggearbejdere

Efter fire år som vikar i den danske byggebranche en polsk elektriker, Malgorzata Kosior, fortælle om urimelige boligforhold og arbejdsopgaver, som danske elektrikere ikke ville røre med en ildtang

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Den 30-årige polske elektriker Malgorzata Kosior, der gennem fire år har arbejdet som vikar i den danske byggebranche, har over for fagbladet Elektrikeren fortalt, at hun og andre polske kolleger ’altid fik de værste arbejdsopgaver, og hvis man stillede kritiske spørgsmål, så blev man fyret’.

Hun er i dag fastansat i en dansk virksomhed og kan genkende flere af de konklusioner, der fremgår af en ny rapport fra Aalborg Universitet, som dokumenterer forholdene for udenlandsk arbejdskraft i byggebranchen.

Farligt og beskidt arbejde
Ifølge rapporten ’Migrantarbejderes arbejdsmiljø og sikkerhed i bygge- og anlægsbranchen’ udfører udenlandske arbejdere konsekvent det mest farlige, nedslidende og beskidte arbejde.

Arbejdsulykker anmeldes sjældent, der mangler lønudbetaling, og der fortælles om trusler om vold og menneskehandel.

– Som kvinde bruger jeg størrelse syv i arbejdshandsker, men i vikarbureauet skulle vi kæmpe for overhovedet at få udleveret arbejdshandsker. På et tidspunkt skulle vi arbejde på et byggeri, hvor der var fyldt med vand i kælderen.

- Vi ventede tre uger på at få udleveret gummistøvler, og indtil da måtte vi arbejde i de våde kældre i almindelige sko, fortæller hun blandt andet til Elektrikeren.

Skal dele seng
Forskningsrapporten fortæller også om, at boliger, som migrantarbejdere får stillet til rådighed af arbejdsgivere, skaber mistrivsel. De er mangelfulde, kolde og overfyldte med utilstrækkelig adgang til bad og køkken.

Mange deler værelse og sågar seng med andre migrantarbejdere.

Robert Olejnik, der selv er polskfødt og i dag arbejder som faglig konsulent i Dansk El-Forbund København slår fast, at situationen for nogle migrantarbejdere bliver en ond spiral, hvor arbejdsgiveren ender med at have dem i sin hule hånd:

- Du får en arbejdsgiver, som skaffer dig en seng og står for alt med bankkonto, skattekort og MitID, siger han.

Afhængighedsforhold
Hvis man samtidig er dårlig til engelsk, skaber det en relation af et afhængighedsforhold til arbejdsgiveren, som ’står for det hele’:

- Vi har set flere eksempler på, at migrantarbejdere, der bliver fyret, efterfølgende bliver smidt ud af deres bolig eller indkvartering på trods af, at de har betalt for boligen og ifølge lejeloven har en måneds opsigelse, siger Robert Olejnik.

Ifølge forskningsrapporten er tilsyn i forhold til migrantarbejdere i Danmark svært, da de ofte bliver beordret til at stoppe arbejdet, forlade pladsen eller gemme sig, når Arbejdstilsynet ankommer.

31/1 2024