Aktuelle nyheder - Byggeri

Hver en sten bliver vendt i Per Kirkebys karriere

Hver en sten bliver vendt i Per Kirkebys karriere

Den 11. februar udkommer en ny bog om kunstneren Per Kirkeby, som i dén grad gjorde mursten til sit materiale – og en bog som giver et samlet overblik over hans arkitektur

Del artiklen på

Normalt er mursten ikke et materiale, som virker provokerende på folk eller vækker en masse følelser i én. Det er et rektangulært element, som er sat sammen af sand, vand og ler. Det bruges i en lang række byggeprojekter og har eksisteret i århundreder.
Og alligevel er mursten meget mere end som så.

Det beviste det danske multitalent Per Kirkeby, 1938 - 2018. For ham var mursten nærmest en fetich: Han udviste en entusiasme for det bæredygtige materiale fra barnsben og har kreeret en lang række murstensskulpturer i både ind- og udland. Mange af stenene til de nyere værker blev leveret af Vesterled Teglværk, som er en del af Egernsund Tegl. Ud af dem skabte Kirkeby værker, som vækker følelser i folk, og som nu bliver beskrevet i en ny bog:

- Formålet med bogen ’Per Kirkeby Arkitektur’ er at belyse hans kunstneriske virke inden for arkitekturens verden. Den giver et samlet overblik over hans arbejde, hvor mursten spillede en afgørende rolle, fortæller forfatter Thomas Bo Jensen, som er professor i arkitektur og bygningskunst ved Arkitektskolen i Aarhus.

Murstensbarnet og -manden Per Kirkeby
Den talentfulde kunsters interesse for de firkantede tegl startede allerede, da han var helt lille. Han boede nemlig tæt på Grundtvigskirken, som er én stor, imponerende murstenskonstruktion i hvidgule farver omgivet af en lang række murstensbyggerier:

- Kirkebys opvækst betød meget for hans kommende karriere og murstensskulpturer. Udover Grundtvigskirken fandt han stor inspiration i hele Bispebjerg-området. I 40’erne etablerede man den såkaldte Skrammellegeplads, hvor han stablede mursten og byggede murstenshuler. Allerede dengang var hans fascination af mursten stor, forklarer Thomas Bo Jensen.

Han har arbejdet på bogen siden 2009 i tæt samarbejde med forlægger Torsten Bløndal, som fik idéen til det litterære værk sammen med Per Kirkeby. Bogen er blevet en realitet ud fra en lang række interviews og samtaler med kunstneren, som også var maler, digter, filmmager, grafiker, billedhugger og geolog.

Referencer til dansk byggeskik
Mursten var et materiale, som Per Kirkeby vendte tilbage til gennem hele sin karriere. Han skabte omkring 70 skulpturer til store soludstillinger og cirka 30 stedsspecifikke skulpturer i Danmark – blandt andet på Humlebæk Station og Københavns Hovedbanegård. Derudover findes der et stort antal røde teglskulpturer over hele Europa, som refererer til dansk byggeskik og -tradition:

- De første reelle murstensskulpturer udførte han som 27-årig. Samtlige af hans skulpturer emmer af historie og en dybere erindring. Lag på lag-formationen fortæller om en byggeskik, der er bundfældet gennem mange år og om den tradition, vi i Danmark har for at bygge med mursten. Særligt røde mursten, siger Thomas Bo Jensen.

- 90 % af værkerne består af røde tegl. Han havde det princip, at det skulle være en sten i god kvalitet, som var lokalt produceret. Han arbejdede sammen med forskellige teglværker, og i den senere tid var det primært Vesterled Teglværk og Egernsund Tegl, der leverede murstenene.

-jhn

Læs mere om Byggeri

7/2 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.