Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Ildsjæl åbner hobbyværksted i byggemarkedets kælderDer er alt, hvad hjertet kan begære af hånd- og elværktøj til rådighed for brugerne af hobbyværkstedet i Carls Møller Trælasts afdeling på Sølvtorvet.

Ildsjæl åbner hobbyværksted i byggemarkedets kælder

Et hobbyværksted i Carl Møller Trælast på Sølvtorvet er blevet et lokalt samlingssted. De savende og bankende kunder skaber liv i butikken

Del artiklen på

Tekst og foto: Louise S. Strøbech

Det er helt sikkert ikke Danmarks største byggemarked, der ligger klemt inde mellem et trafikeret lyskryds og en kaffebar i København Ø. Men Carl Møller på Sølvtorvet kandiderer helt sikkert til at være landets hyggeligste – og er samtidig måske det byggemarked, der har mest sjæl?

For her har butikschef og ildsjæl Ida Prien taget initiativ til sit hjertebarn: Et hobbyværksted i kælderen, hvor de omkringboende lejlighedsejere gratis kan komme ned og snedkerere deres små og større projekter. De betaler kun for materialerne.

- Det giver sådan en god dynamik, når der bliver savet, boret og banket hernede. Jeg elsker den lyd, der er i butikken, når der står nogle hernede og arbejder. Og så er det en ret god profil at have i nærområdet; at folk mødes i det lokale byggemarked, siger 34-årige Ida Prien, der har taget en ret alternativ vej ind i byggevarebranchen.

Efter at have uddannet sig til og arbejdet som frisør i 10 år, arbejdede hun nogle år som tjener. I 2014 blev hun ansat i Carl Møller. Kæden have købt Svane Isenkram på Amager og ansat Ida Prien til at sælge ud af varerne, så Carl Møller selv kunne flytte ind i lokalerne.
- De opdagede hurtigt, at jeg stod meget i værktøjsafdelingen, siger Ida Prien, der altid har nydt at stå i sin fars værksted.

- Jeg har altid været god med mine hænder og ser bedst med hænderne. Jeg skal altid hen og røre ved alt. Får jeg noget mellem hænderne, bliver jeg hurtigt god til det, og så lærer jeg ved at spørge folk, der kan deres ting, og søger også selv en masse information hos håndværkere, leverandører eller på nettet. Faktisk kan jeg se, at det med at røre ved materialerne har smittet af på kunderne. Det er så godt, at jeg kan lære dem nogle små tricks, så de kan gå herfra klogere, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet...
Butikschef Ida Prien har i samarbejde med en veninde og stamkunden Lauritz Preben Lassen Bruun konstrueret væggen ind til den aflukkede del af hobbyværkstedet. Den er bygget op af små stykker brædder og lister i forskellige træsorter, og hendes plan er at give nogle af dem bejdse og andre forskellige farver olie, så kunderne kan se forskellen.

Bliver nødt til at følge med
Det var hende selv, der fik ideen til hobbyværkstedet, som officielt åbnede i maj sidste år. Indtil da havde hun tiltagende ladet stamkunder låne kælderen til små projekter, men det kunne ikke blive ved at gå.

- Der er jo noget med, hvem der har ansvaret, hvis en kunde skulle komme til skade hernede, så nu skal alle skrive under på en ansvarsfraskrivelse, inden de går i gang med deres projekter. Der er ca. 50, der har skrevet under, og der kommer nye til hver uge, fortæller Ida Prien, der selvfølgelig ikke kan holde sig væk, når kunderne står med deres projekter i kælderen.

- Jeg bliver da lige nødt til at følge lidt med i, hvad de har gang i, som hun siger.

Al slags værktøj
I kælderen er der linet op med en høvlebænk, al slags håndværktøj og maskiner som dyksav med skinne, rystepudser, excentersliber, overfræser, kapsav, rillefræser, båndsav, stiksav, multicutter, elhøvl, vinkelsliber m.v., og skal en kunde bruge et specialværktøj til et projekt, bestiller den servicemindede butikschef det hjem.

- Der var en pensioneret snedker her nede en dag, som skulle lave nogle bordbukke. Han havde brug for noget ordentligt værktøj, sagde han. Der blev jeg rigtig glad, siger Ida Prien, der også er meget glad for, at det har spredt sig i nabolaget, at man nu kan benytte værkstedet kvit og frit til sine egne projekter.

- Når der kommer nye, der skal låne værkstedet, spørger jeg altid, hvor de har hørt om os. Tit siger de fra en nabo eller en kollega, og så bliver jeg så glad. Yes. Det er lige sådan, det skal være. Det er jo mit barn det her, siger Ida Prien med et smil.

Artiklen fortsætter under billedet...
Brugerne af hobbyværkstedet betaler kun for de materialer, de bruger til deres projekter.

Har ikke plads selv
Filminstruktør Lars Oxfeldt Mortensen, der bor i Kartoffelrækkerne lige i nærheden af Sølvtorvet, er en af de faste brugere af Carl Møllers hobbyværksted. Han har bl.a. snedkereret en holder til det aftagelige tag fra en cabriolet efter egne tegninger samt brugt værkstedet til at slibe bordbenene til et hjemmelavet bord. Alle materialer – træ, hjul, beslag m.v. – har han selvfølgelig købt i butikken.

- Jeg er selvlært snedker og møbeldesigner til hjemmebrug, så for mig er det guld værd at have sådan et hobbyværksted lige i nærheden. Jeg har lavet alle mulige småting hernede, så det er meget fint. Det er sådan noget, folk her i kvarteret kan lide, for de fleste har ikke lige en sav og en høvlebænk stående derhjemme. Det har jeg faktisk selv, men der er mere plads rundt om hernede, og så skal jeg ikke finde værktøj og så videre frem, siger Lars Oxfeldt Mortensen og tilføjer:

- Og så er det meget hyggeligere og sjovere at stå hernede. Jeg får altid en god snak med Ida om de ting, jeg står og laver, og så har hun jo altid de fleste af de maskiner, jeg skal bruge.

En anden fast kunde i værkstedet er tidligere tømrer Lauritz Preben Lassen Bruun, der bor lige rundt om hjørnet fra butikken. Han kommer i butikken og/eller hobbyværkstedet næsten dagligt, enten for at købe småting, slå en sludder af eller bruge værkstedet. Her har han bl.a. produceret et skuffedarium, hylder, en bordplade, et spækbræt og andre småting.

Han har også brugt værkstedets tørre, varme rum, når han har skullet lime og tørre ting.

- Jeg har ikke plads selv, og det er der ikke mange her i området, der har. Alle lokale, jeg kender, går herned for at se, om ikke Ida har det, de skal bruge. Det har hun tit, ellers skaffer hun det. Alle kender til butikken, og det den kan. Jeg vil faktisk sige, at det er blevet uundværligt det her sted. De lokale har åbnet øjnene for hinanden på en helt anden måde, og så har du gjort det til dit eget. Mere kan man ikke forlange af en medarbejder, siger han henvendt til Ida Prien, der får rosa pletter på kinderne ved den uventede ros.

Artiklen fortsætter under billedet...
Ida Prien er pt. eneste fastansatte i butikken på Sølvtorvet, der åbnede i Sølvtorvets Værktøjsmagasins tidligere lokaler i 2012. Hun har derfor fingrene i absolut alt, og det passer hende meget godt, for når hun ser med sine hænder, lærer hun lynhurtigt, fortæller hun.

Det lykkedes
I forretningen i stueplan har den driftige kvinde også sat sit helt eget præg – og arbejdet hårdt for det både før, i løbet af og efter åbningstid. Der er bl.a. ændret på indretningen, varegrupper er blevet flyttet rundt, og så er der opstået en større afdeling for arbejdstøj og -sko, bl.a. også med arbejdsbeklædning og sko til kvinder.

- I øjeblikket er der rigtig mange unge piger, der vil være møbelsnedkere, og jeg kan høre, at det er rygtedes, at der er en kvinde her i butikken. Så de kommer her, fordi jeg er kvinde, og jeg synes, det er så fedt, at jeg kan hjælpe dem videre, siger Ida Prien, der dog arbejdede med kræfter som en granvoksen mand, da hun opdagede en gammel dør midt i butikken. Den var blændet af, men den har hun selv fået åbnet op. Selvfølgelig.

- Det tog lidt tid for mig, men det lykkedes, og jeg er så glad for resultatet, for nu er der ikke en dead end, men man kan gå en runde i butikken. Det synes jeg, er vigtigt, siger Ida Prien, der bor med sin mand udenfor Næstved, og derfor skal stå ret tidligt op for at komme på plads på Sølvtorvet hver morgen.

- Det lyder måske lidt højtravende, men jeg kommer på arbejde for kunderne, og så har jeg nogle gode kollegaer i de andre butikker. Vi hjælper hinanden og er én stor familie. Det er derfor, jeg plejer at sige, jeg har fået Carl Møller-hjerte, smiler hun.

Fremadrettet er det planen, at alle Carl Møller-butikker skal have et hobbyværksted a la det på Sølvtorvet. Afdelingerne på Amagerbro og Frederiksberg har allerede fået, og snart følger Nørrebro og Østerbro også efter.

Om Carl Møller Trælast
Carl Møllers Trælast og Byggemarked har eksisteret på Vesterbrogade siden 1887 og har siden fået butikker på hhv. Amagerbrogade, Nørrebrogade, Falkoner Allé på Frederiksberg og Sølvtorvet på Østerbro.

Alle butikker ligger i tæt bymæssig bebyggelse og tilbyder udover tilskæring og salg af træ også udlejning af værktøj og maskiner og et stort udvalg af værktøj, isenkram og byggematerialer. Siden september 2017 har kæden udlånt gratis Metabo elværktøj til de mange privatkunder, der bor i lejlighederne omkring butikkerne.

Eget snedkerværksted, der producerer specialopgaver, findes nu igen i tilknytning til Carl Møllers største butik på Vesterbrogade.

louise@odsgard.dk

Læs mere om Byggeri

11/3 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder