Aktuelle nyheder - Byggeri

Import af natursten fordoblet på få årMarmorgulvet i Kastrup Lufthavns Finger B. Foto: Tilde Jensen

Import af natursten fordoblet på få år

Marmor, granit og andre former for natursten er populære, når boligejere og virksomheder skal vælge gulvbelægning, fliser, bordplader og vindueskarme, for importen af natursten er steget markant de seneste år

Del artiklen på

Den Spanske Trappe i Rom, Taj Mahal i Inden og Marmorkirken i København er stenfaste eksempler på, at marmor i århundreder har udtrykt både elegance og holdbarhed. Og i dag bygger vi stadig med den kolde, blanke sten.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at importen af natursten er fordoblet siden 2012. En udvikling, der glæder Stenhuggerlauget i Dansk Byggeri.

- Natursten som marmor er et rigtig godt valg, hvis man vil gøre op med brug-og-smid-væk kulturen. Vælger man marmor, får man et gulv eller en bordplade, der holder i mindst hundrede år, hvis man passer på det, siger oldermand i Stenhuggerlauget Ole Grage.

Holdbare og smukke
Men begejstringen for marmor har ikke altid været lige stor. På trods af de mange gode egenskaber, kan natursten nemlig være et forholdsvist dyrt valg, hvis man ser det på kort sigt.

- Men det opvejes i mange tilfælde af, at natursten er utrolig holdbare og bevarer den smukke overflade, siger Ole Grage, der selv har oplevet, hvordan en snart 40 år gammel fordom, er blevet gjort til skamme i dag.

Løbende debat om pris og kvalitet
I 1980'erne, da Ole Grages far Knud Grage var stenhugger, var der en heftig debat om udbygningen af den nye Finger B, i Kastrup Lufthavn, der ligger ved Terminal 2 i dag.

Daværende folketingsmedlem fra Radikale Venstre Jens Bilgrav Nielsen mente, at det var en alt for dyr løsning at lægge et marmorgulv i lufthavnen. Men i et debatindlæg i Jyllandsposten argumenterede Knud Grage for, at marmor var den rigtige løsning.

- Er det til skade for lufthavnen og landets renommé, at et af de mest trafikerede ind- og udrejsesteder fremtræder smukt og indbydende?, skrev stenhuggeren blandt andet. Og udklippet fra avisen har hængt hjemme på familien Grages køleskab lige siden.

Far fik ret
Og far fik ret, kan en stolt søn, oldermand Ole Grage fortælle.

- Efter mere end tre årtier er marmorgulvet stadig lige så flot som dengang. Og under udbygningen af Finger C for et par år siden valgte Kastrup Lufthavn igen at lægge et marmorgulv. Så en helt dum ide var det alligevel ikke, siger Stenhuggerlaugets oldermand Ole Grage.

-jhn

Læs mere om Byggeri

8/2 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.