LCA
LCA
scroll
Industrielle solcelleanlæg vinder frem

Industrielle solcelleanlæg vinder frem

Mange husholdninger har haft mindre anlæg, men som noget nyt opstår meget store industrielle anlæg

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Der størst sandsynlighed for, at man ser solceller, hvis man er i Jylland, hvor både flest husholdninger har små anlæg, og hvor der er de største industrielle anlæg, som omsætter solens stråler til strøm.

I 2022 leverede solcellerne seks procent af Danmarks samlede produktion af elektricitet, og den største kapacitet til at omdanne sol til energi ligger i Aabenraa Kommune, hvor store anlæg samlet har en maksimal kapacitet på cirka 300 MW elektricitet.

De pågældende anlæg kan generere op til 300 MW strøm i timen, når solen skinner. Til sammenligning bruges cirka 5.000 MW i timen på en almindelig hverdag i Danmark.

Industrielle anlæg er en ny tendens
Også i kommunerne Vejle, Holstebro, Faxe og Lolland er der store anlæg, som samlet kan generere en høj produktion af energi på over 100 MW i timen fra solceller.

Men de fylder i landskabet, da et anlæg til 100 MW fylder cirka en kvadratkilometer. Der er i alt 75 store anlæg i Danmark, som under optimale betingelser hver kan producere mere end én MW strøm i timen.

Ole Olsen, der er specialkonsulent i Danmarks Statistik, peger på, at mange husholdninger har haft mindre anlæg i mange år, men det er nyt, at der opstår meget store industrielle anlæg i Danmark:

- De kommer højst sandsynligt til at fylde mere og mere i fremtiden i takt med den grønne omstilling og regeringens planer om øget produktion af el fra solceller og vindmøller, siger han

FAKTA:
Solcelleanlæg opdeles i små, mellem og store anlæg.

Små anlæg har en kapacitet på maksimalt 10 kW i timen.

Store anlæg har en kapacitet på mindst 1.000 kW i timen.

De mellemstore anlæg har en kapacitet på mellem 10 kW og 1.000 kW i timen.

Små anlæg står for cirka 20 procent. af kapaciteten i Danmark, de mellemstore for cirka 10 procent og de store for cirka 70 procent.

Kapaciteten er en betegnelse for, hvor meget strøm et anlæg maksimalt kan genere i ti

27/3 2023