Aktuelle nyheder - Byggeri

J.C. Jacobsens villa er tilbage i storform

J.C. Jacobsens villa er tilbage i storform

Et hold af Danmarks dygtigste arkitekter, konservatorer og håndværkere har bragt Brygger J.C. Jacobsens private villa fra midten af 1800-tallet i storform    

Del artiklen på

Af Marie Larsen. Fotos: Anders Sune Berg    

Siden august 2019 har J.C. Jacobsens pragtvilla på Carlsberg-grunden i Valby gennemgået en omfattende restaurering og istandsættelse. Ambitionen har været at føre villaen, der siden 1997 har fungeret som videnskabeligt konferencecenter under navnet Carlsberg Akademi, tilbage til sit oprindelige udtryk. Takket være en omhyggelig og nænsom indsats fra en lang række af Danmarks dygtigste arkitekter, gørtlere, smede, konservatorer, stukkatører, ingeniører, murere, elektrikere og tømrere står villa, væksthuse og have nu igen som i storhedstiden.   

- Det er mig en stor glæde at kunne indlede 2022 med at slå dørene op til et gennemrenoveret og totalistandsat Carlsberg Akademi. Det er intet mindre end et imponerende arbejde, der er lagt i at bringe J.C. og hustru Laura Jacobsens private villa tilbage til sit historiske udgangspunkt i respekt for nutidens æstetik og funktionelle krav. Jeg ser frem til, at vi nu igen, efter mere end to års renovering, kan byde inden for til videnskabelige møder, forskningskonferencer og kulturelle arrangementer, siger Carlsbergfondets bestyrelsesforkvinde, professor Majken Schultz.    

- Det er mit håb, at besøgende vil kunne mærke det internationale udsyn, som lå til grund for bygningens opførelse. Og at man fornemmer den nænsomhed og omhyggelighed, hvormed bygningen er blevet teknisk opgraderet og interiøret ført tilbage til sit oprindelige udtryk efter bryggerparrets ideer, siger Majken Schultz.   

56 fagentrepriser 

Næsten alt i villaen kunne genskabes. Selvom noget af interiøret fra Bryggerens tid mangler, var der nok kilder og vidnesbyrd til, at restaureringsarkitekterne kunne tegne et overblik over den oprindelige stil. For eksempel er J.C. Jacobsens eget arbejdsværelse blevet rekonstrueret med de originale møbler. 

I alt 36 fagentrepriser har arbejdet med at pleje villaen. Vægdekorationer, friser og stuklofter er blevet malet og tegnet op, og de gamle egetræsdøre, der i 1995-1997 var blevet malet hvide, er blevet ådret, så de nu igen visuelt imiterer træværk.  

Gennem samarbejde med både historikere og konservatorer har Elgaard Architecture identificeret og kortlagt villaens særlige kendetegn og karakteristika:    

- Det har været meget lærerigt at genskabe rum, der var bygget og udsmykket i så højt et kvalitetsniveau. J.C. Jacobsen skabte et hjem, der repræsenterede hans egen livslange dannelsesrejse. For os her i nutiden er der i huset stadig meget at lære om åndelige, kunstneriske og håndværksmæssige værdier, siger arkitekt Peder Elgaard.    

Mesterligt murerarbejde 

Murermester Tonny Erleben er en af de mange håndværkere, der har været med i det store projekt. Hans entreprise har blandt andet budt på at bygge pudsede bræddevægge og lofter med rørvæv, helt som vi kender dem fra fortiden.    

- I dag vil man jo for det meste bruge gipsplader, så det er meget sjældent, at vi bruger den her gamle teknik. De gamle lofter er taget ned, uden at vi har rørt ved stukken, siger Tonny Erleben.   

En anden atypisk opgave gik på at skjule det nye ventilationssystem. Det afløser et gammelt overskudsvarmesystem, som løb under jorden mellem bryghuset og villaens kælder. Herfra blev varm luft ført til hulmurene og til væksthusene og Vinterhaven via ventilationskanaler i gulvene. En stor del af opgaven her var generelt at sikre, at så få som muligt af de nye installationer kan ses.  

I den endnu tungere kategori af opgaverne var restaureringen af en over tyve meter lang ventilationsskakt, som går gennem gulvet i Pompejisalen. Hen over skakten ligger en pæn samling 500 kilo tunge håndhuggede natursten. De skulle løftes, og det krævede, at mandskabet måtte kigge tilbage i historien og genopfinde det gode gammeldags hejseværk. Med det kom alle sten op og på plads igen uden skader.    

- Og i vinterhaven har vi lagt et smukt naturstensgulv af Borghamnfliser med fossiler, som er flere tusind år gamle. Og så har vi lagt granitbelægning i spejlbassinet på sydterrassen, siger Tonny Erleben.   

Ikke en mumie 

Selvom restaureringen af Carlsberg Akademi er gennemført ud fra et ønske om at bevare bygningens klokkeklare værdier, har ambitionen ikke været at behandle bygningen som en mumie fra fortiden. Målet var i stedet at rehabilitere og bevare bygningen på et videnskabeligt og kunstnerisk grundlag, og så ellers bringe den ind i nu- og fremtiden:    

- Det meste af det, man som gæst vil se i huset i dag, er en præcis rekonstruktion af rummene, som de så ud på bryggerens tid. Men samtidig er bygningen blevet opgraderet efter højeste nutidige standarder for tekniske installationer, hvilket skal bidrage til at skabe et godt indeklima og reducere energiforbruget. Der er skabt en meget præcis balance mellem rekonstruktion, fortolkning og nye tilføjelser til den historiske bygning, hvor samspillet mellem helhed og mindste detalje forstærker husets historiske autenticitet, siger Peder Elgaard.    

J.C. Jacobsen grundlagde bryggeriet Carlsberg på den store grund på Valby Bakke i 1846. I årene efter kom den private villa, med væksthuse og have, til, og her bosatte bryggeren sig med hustruen Laura og sønnen Carl.  Sammen etablerede de et kulturelt kraftcenter, hvor deres liv og arbejde smeltede sammen. Efter parrets død fungerede villaen igennem det meste af 1900-tallet som æresbolig for en række betydningsfulde videnskabsmænd, herunder Niels Bohr. I 1997 blev villaen omdannet til videnskabeligt konferencecenter og ved den lejlighed tillige omdøbt til Carlsberg Akademi. Carlsberg Akademi ejes i dag af Carlsbergfondet. 

 

 

Areal:

1200m2

Arkitekt:

Elgaard Architecture

Bygherre:

Carlsbergfondet

Entreprenør:

Fagentrepriser 

Ingeniør:

Sweco

Læs mere om Byggeri

22/6 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.