Aktuelle nyheder - Byggeri

Kassen smækket i for nye anlægsinvesteringerFinansminister Kristian Jensen siger nej til nye anlægsinvesteringer før 2021

Kassen smækket i for nye anlægsinvesteringer

Finansministeren understreger, at der ”ikke ser ud til at være penge til nye projekter før 2021”, medmindre der kan findes konkret finansiering

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Finansminister Kristian Jensen har i et samråd blandt andet oplyst, at de skattefinansierede offentlige investeringer steg kraftigt i 1960’erne og udgjorde i 1970’erne gennemsnitligt omkring 3,5 procent af BNP. I begyndelsen af 1980’erne faldt de offentlige investeringer til omkring 2 procent af BNP og fra 1990 og frem til finanskrisen relativt stabilt på et niveau på omkring 2,8 procent af BNP.

De senere år har niveauet ligget i størrelsesordenen 3,5 procent af BNP:

- Investeringsudfordringen er opstået, fordi de allerede igangværende og planlagte offentlige investeringer har oversteget det finansierede niveau. Det er altså et udtryk for, at der i en periode ikke har været plads inden for de overordnede finanspolitiske rammer til de udgifter, der har været affødt af allerede igangværende og planlagte projekter, oplyser ministeren.

Ingen nye penge
Problemet blev første gang konstateret under den tidligere Thorning-regering, og det har ifølge Kristian Jensen betydet, at der i perioden til og med 2020 kun har kunnet planlægges investeringer, hvis de har været finansieret særskilt.

De samlede offentlige investeringer i bygninger og anlæg vil i år og næste år være på henholdsvis cirka 56 - og 59 milliarder kroner.

Ministeren understreger dog, at der ”ikke ser ud til at være penge til nye projekter før 2021, medmindre der kan findes konkret finansiering”.

Meget i venteposition
Han slår fast, at offentlige anlægsinvesteringer er ”en klar prioritet” for regeringen, og derfor er der afsat 19,5 milliarder kroner mere til området, end Socialdemokratiet lægger op til i deres 2025-oplæg:

- Når vi kigger længere frem end 2020, er der dog fortsat en række allerede igangværende projekter, der også vil trække udgifter nogle år ud i fremtiden. Det drejer sig både om vejprojekter, som den nye Storstrømsbro, samt om jernbaneprojekter, som signalprogrammet
og elektrificering af en række hovedstrækninger på jernbanenettet. Dertil kommer også de igangværende byggerier af nye supersygehuse, oplyser finansministeren.

Læs mere om Byggeri

5/10 2018
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.