Aktuelle nyheder - Byggeri

Livet som tømrer stopper aldrigNyd dette sjældne øjeblik, hvor den ellers lystige snak mellem klubbens medlemmer er ganske forstummet, mens de lytter nysgerrigt til Lennart fortælle om møllen.

Livet som tømrer stopper aldrig

Kærligheden til træet og faget stopper ikke ved pensionsalderen. Et par gange om måneden mødes gamle tømrere og snedkere og deler røverhistorier fra tiden ude på byggepladserne - Kom med dem på udflugt

Del artiklen på

Tekst og foto: Johannes H. Nørgård

Ebbe Bay sidder og slapper af i solen på bænken foran Brøndbyvester Mølle. Han er den første, men han er også formand. For Snedker og Tømrernes Pensionist- og Efterlønsklub. En halv time før mødetid havde han parkeret sin røde Skoda Fabia og hevet en kasse øl ud af bilen.

Flere støder til enten til fods eller på cykel, og han beklager som det første, at han hverken kunne få Tuborg eller Carlsberg, så de fremmødte må tage til takke med Pokal pilsner Classic. Hvilket de tilsyneladende tager med ophøjet ro og stor overbærenhed.

For så længe flaskerne er grønne handler det mest om at være sammen og hyggen, fortæller Jørgen Nielsen på 69 år. Han er en af de flittige deltagere i klubben.

- Jeg er ikke typen, der kan sidde stille og vil gerne ud og møde andre snedkere og tømrere fra mit eget fag. Og når vi er sammen, så går snakken. Meget om minder og røverhistorier fra den gang vi arbejdede. Om hvordan vi fik snydt mester med akkorden og den slags, siger han med et grin.

Historisk tømrerarbejde
- Det er det fællesskab, der binder os sammen og holder os i gang. Jeg har oplevet mange, der gik på efterløn, så satte de sig bare ned og to år efter var de døde. De kunne ikke finde ud af andet, for hele deres liv havde været fyldt af arbejde, supplerer Ebbe Bay. Selv fik han svendebrev i 1963 og arbejdede mest som bygningssnedker inden han gik på efterløn som 64årig.

De er cirka 90 medlemmer i klubben, der mødes i fagforeningen 3F BJMF på Møllevej i Valby et par gange om måneden, og så tager de på ture.

- Vi vil gerne ud og se på noget, der har relation til det, vi selv har lavet, og det er en stor glæde, når vi er ude og se flere hundrede år gammelt tømmerhåndværk, der bliver passet på og er så velbevaret, så bliver man sgu’ lidt stolt. Og sådan en mølle her er fyldt med træ, så det glæder jeg mig til. Faktisk var møllerne jo mere eller mindre dem, der startede hele industrialiseringen herhjemme, fastslår han og ingen siger ham imod.

Ebbe Bay føler ydmygt på det værktøj, der blev brugt den gang hans ældre kolleger byggede møllen.

Så bliver der regnet
Og da slet ikke Henning og Lennart, der præsenterer sig som melorme. De brænder for Brøndbyvester Mølle, der blev opført i 1888 og er sammen med seks andre aktive i at vedligeholde og vise den frem. Da Lennart ved, at det er forstandige folk inden for træhåndværket, har han forberedt sig og starter med at prøve sit publikum af med spørgsmålet om, hvor mange meter træ, der er gået til den ’rundgang’, hvor publikum kan gå rundt oppe og uden på møllen

– og så bliver der mumlet, tænkt og regnet i flokken, så det knager i de indvendige samlinger. Der bliver budt ind med 800 meter, hvilket ikke er helt skævt, for der er 1.000 meter, men så er rækværket også talt med. Og det er i hvert fald et svar, der afføder anerkendende blikke raden rundt.

Nysgerrigheden er stor. Tapper og dyvler tjekkes af, og der bliver følt og mærket på trækonstruktionen. Der er brugt både fyr og avnbøg, men de steder, der virkeligt skal holde, er af egetræ, bedyrer Jørgen Nielsen.

Træet tjekkes af
Indenfor går snakken videre. Tidligere kunne møllehatten drejes op mod vinden. Det kan den ikke mere, og da møllen i tidens løb er blevet omkranset af byggeri må den også have en motor til hjælp.

Men den maler stadig mel af korn, som de får fra en bondemand nede på Lolland, og sidste kulturnat var der 200 på besøg, som alle fik en pose mel med sig hjem. Og når nogle i kommunen fylder 100 år, får vingerne flag på og drejer 100 gange rundt.

Nysgerrigheden er stor. Tapper og dyvler tjekkes af, og der bliver følt og mærket på trækonstruktionen. Der er brugt både fyr og avnbøg, men de steder, der virkeligt skal holde, er af egetræ, bedyrer Jørgen Nielsen.

Klubbens normalt forstandige medlemmer kommer et øjeblik i tvivl om hvilken træsort, der er brugt til spånerne, der beklæder møllen.

Men da snakken rammer de træspåner, der beklæder møllen udvendigt, anes der en vis uvant usikkerhed, og der opstår en ganske livlig diskussion om træets oprindelse. De fleste hælder dog til, at det må være lærketræ, og så er det tid til en pokal-pilsner og hyggesnak

Så var det tid til en pokal-pilsner, et par røverhistorier og ros til de unge håndværkere i dag.

Ros til de unge
Ivan Jensen, der blev udlært tømrer i 1962 og gik på folkepension i 2010, har været i klubben i cirka syv år, og nyder det. Eller som han siger med sine egne ord. Det er bare så røvhyggeligt, at møde de gamle kolleger og tage på ture. Den sidste tur gik ud til Snedker-tømrer fagskolen i Rødovre for at se de unge på skolebænken.

- Det er jo vendt noget på hovedet, siden vi blev udlært. Det er meget mere maskiner, teknik og IT, hvor vi andre lå på jorden og stregede op. Og de unge var glade for at vise os det, de kunne, men var også lige så friske og frække, som vi var. De spurgte os blandt andet, om vi var det nye hold på grundforløbet, griner han og bliver fulgt op af Johannes Rudenberg, der gik på efterløn i 2000, for så havde han ikke tid til at arbejde mere, men klubben skal der være tid til.

- Det var godt at se de unge og mærke den faglige stolthed, de har og hold da kæft, hvor de der møbelsnedkere kunne. Det var bare så fantastisk flot.

Dagens oplevelse med møllen har også imponeret ham. Han stammer fra Sønderjylland, hvor han som barn blev dybt fascineret af en vandmølle og alle de der trætandhjul, der kørte rundt på kryds og tværs. Det blev genoplivet i dag.

- Jeg må se at få mig sat mere ind i, hvordan de egentlig er lavet sådan i detaljer.

- Ind imellem savner jeg arbejdet. Det fællesskab, vi havde i sjakket med alt, hvad det indebar af mandehørm og dårlige vittigheder. Men også fordi vi byggede noget, vi var stolte af.
Ebbe Bay - svendebrev 1963

Og så går snakken videre på bænken ude i solen om de unge i faget, om den mangel, der bliver på dem, at de vil kunne kræve mere og få nogle bedre arbejdsbetingelser. Og til juni skal de på sommerudflugt med hustruer med navere, der synger, og så har de planer om at besøge vikingeværkstedet i Roskilde, hvor de brugte det gamle værktøj til at lave vikingeskibet Havhingsten, som de måske også får en tur i.

Så nysgerrigheden, livsglæden og stoltheden ved faget, den fejler i hvert fald ikke noget hos disse efterhånden ’voksne’ drenge – og bekræfter om noget linjen fra Carsten Bo's sang Shangri la: ’Fordi et smukt træ ældes, skal det ikke bare fældes’.

FAKTA: Find en klub tæt på dig

Savner du ind imellem også fællesskabet, kulturen i skurvognen og de dårlige vittigheder, så er der håndværkerklubber for pensionister- og seniorer i hele Danmark, hvor du kan møde gamle kolleger inden for dit eget fag.

Du finder den nemmest på hjemmesiden: fagligsenior.dk. Her kan du gå ind og søge efter en lokal klub i dit eget lokalområde.

Klik ind og se her

Hvis der ikke er en klub i dit nærområde kan man starte en op selv, hvis man er et par stykker.

Ebbe Bay anbefaler her at man tager fat i sin fagforening, der ofte hellere end gerne vil gøre lidt reklame for jer og stille lokale til rådighed, så er det bare at starte roligt op og lade tingene udvikle sig.Læs mere om Byggeri

28/6 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.