Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Livsvigtige kurser bag heltegerningFra venstre: Abukar Amin Noor, Birger Rusch, Jan Frank Jensen og Casper Juhl Thomsen fra NCC blev efterfølgende belønnet for deres indsats.

Livsvigtige kurser bag heltegerning

I en årrække har NCC haft stort fokus på sikkerheden på deres byggepladser, og i februar kom undervisningen virkelig til gavn, da en ekstern chauffør fik et ildebefindende

Del artiklen på

Tirsdag d. 5. februar kørte en chauffør, der skulle levere grus til den store havneudvidelse i Kalundborg, ind på byggepladsen. Umiddelbart en dag og en opgave som så mange andre, men fire kolleger hos entreprenørvirksomheden NCC, Abukar Amin Noor, Birger Rusch, Jan Frank Jensen og Casper Juhl Thomsen opdagede hurtigt, at noget var galt: Chaufføren havde ikke styr på sit køretøj og kørte flere gange fast. Pludselig koblede han sin vogn fra, og ladet begyndte at tippe, så vognen væltede, og hydralikslanger sprang. Med det samme fór de fire kolleger hen til køretøjet, hvor chaufføren trådte ud, men med det samme faldt til jorden. Han kunne dårligt trække vejret, og NCC-folkene gik derfra straks igang, som foreskrifterne lyder; en medarbejder ringede 112, to medarbejdere ydede førstehjælp, og den fjerde hentede hjertestarter ved skurbyen. Kort tid efter ankom både helikopter og ambulance på pladsen, og redningsfolkene overtog og fik chaufføren sendt til Holbæk Sygehus med mistanke om, at han havde fået en hjerneblødning. Hererefter ryddede kollegerne op på pladsen og samledes på kontoret for at tale hele situationen igennem. De kontaktede Helle Rømer, der er arbejdsmiljøchef i NCC Industry, som gennemgik oplevelsen sammen med hele teamet:

- Når sådan noget som i Kalundborg sker, er det meget naturligt at blive chokeret og enten handlingslammet eller agere ufornuftigt. Men når man er trænet i, hvordan man skal handle i forskellige alarmerende situationer, så ligger det på rygraden, og så tænker man ikke - man gør kun, hvad der står i beredskabsplanen, som hænger synligt og tilgængeligt på alle vores byggepladser, fortæller Helle Rømer, der er meget imponeret over den måde kollegerne håndterede situationen ved havnen:

- Selvom det har været en yderst ubehagelig og voldsom oplevelse for vores medarbejdere, er den også et glimrende eksempel på, hvordan vi skal reagere i krisesituationer, og hvor vigtigt det er, at vores medarbejdere kender vores sikkerhedsprocedurer og ved, hvem de skal kontakte, når uheldet er ude.

Forberedt på at agere
I en årrække har NCC prioriteret sikkerhed på arbejdspladsen højt. Derfor gennemgår alle, der bliver ansat hos entreprenørvirksomheden, kurser i brandsikkerhed og førstehjælp. Her hyrer NCC eksterne undervisere, og undervisningen ligger i arbejdstiden. Én gang om året afholdes en sundsheds- og sikkerhedsuge, hvor samtlige medarbejdere får genopfrisket træningen - det ene år med fokus på brand, det næste på førstehjælp.

- Det at afsætte en hel uge betyder, at medarbejdernes tankesæt bliver sporet ind på sikkerhed. Meget af det er egentlig ganske simpelt, men det afgørende er, at du er forberedt på at agere, og foruden træningen gør vi os derfor også meget umage med at udfærdige gode beredskabsplaner, som hænger på alle byggepladser, vi er på. De giver en stor tryghed for medarbejderne, og de sikrer, at den hurtigste og den rette hjælp bliver tilkaldt, siger Helle Rømer og understreger vigtigheden af at kunne håndtere en ulykke - også efter, at den er sket:

- Man skal huske at snakke om, hvad der er sket, efterfølgende. Det er meget vigtigt, for man ved ikke, hvordan man kommer til at reagere, når man kommer hjem, dagen efter eller en uge efter. Det hjælper altid at få luft for det, man har oplevet.

Budskabet deles
Foruden undervisningen og beredskabsplaner har NCC et system, de kalder 'Daglig risikovurdering'. De ophængte skemaer fortæller hvilke risici, der kan være forbundet med en bestemt opgave, og disse skemaer kigger medarbejderne på hver morgen, inden de går i gang med dagens arbejde:

- Ofte vil alle bare i gang og kan måske føle, at det er spild af tid at skulle gennemgå opslagene. Samtidig er mange opgaver for håndværkere 'hverdag', så de opfatter dem ikke som risikofyldte, selvom de er det. Det kan derfor være svært at ændre kulturen, men vores medarbejdere har nu taget det til sig, fortæller arbejdsmiljøchefen.

Desuden har virksomhedens ledere seks gange om året en såkaldt 'Manager Safety Walk', hvor de ud fra en skabelon tjekker byggepladsen for, at alt er, som det skal være - bl.a. ift. ordentlighed og rydelighed, og om medarbejdernes personlige værnemidler er i orden. Derudover gennemfører Helle Rømer en omfattende redegørelse af virksomhedens mange arbejdspladser, og samme dokumenterede gennemgang gennemføres også af et eksternt firma.

- Vi går meget op i sikkerhed, og vi holder også møder med medarbejderne, før hver sæsonen går i gang. Og så har vi en app, hvor medarbejder kan kommunikere hændelser direkte til mig, som jeg deler ud til resten af medarbejderne, så de er mere opmærksomme, fortæller Helle Rømer, der i samme øjeblik modtager en besked fra en kollega, hvor skiven på en vinkelsliber er eksploderet, men heldigvis tog skærmen fra:

- Det er en farlig arbejdsplads, og der sker alvorlige situationer. Men vi kan se, at systemet fungerer, og medarbejderne agerer, som de skal.

Også chaufføren på byggepladsen i Kalundborg var heldig, at NCC-arbejderne vidste, hvad de skulle gøre. Det viste sig, at han havde fået et kraftigt ildebefindende, men mændenes hurtige reaktion havde gjort en væsentlig forskel for chaufførens helbred, og i marts kan han igen genoptage sit arbejde.

-kj

Læs mere om Byggeri

8/3 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder