left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Mangel på arbejdskraft i København skal bygges væk

Mangel på arbejdskraft i København skal bygges væk

Der er tilfredshed i Dansk Industri med planen fra regeringen om at øge udbuddet af almene boliger i ikke mindst København.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Bolig- og skatteøkonom Bo Sandberg peger på, at øget udbud af boliger til lav husleje vil forbedre adgangen til arbejdskraft, og at det først og fremmest handler det om at sikre et bedre mix af boligformer, et bedre mix af befolkning og af arbejdskraft i de større byer:

- Adgang til arbejdskraft kan ikke løses ved hjemmearbejde og pendling alene. Manglen på arbejdskraft er ikke et midlertidigt fænomen ovenpå corona, det er tværtimod et grundvilkår så langt øjet rækker. Og her er det naturligvis afgørende, at alle de medarbejdere, som virksomhederne har brug for, kan få et ordentligt sted at bo, siger Bo Sandberg.

Skal bygges væk
Problemet skal altså primært ’bygges væk’, og der er bruge for både mere privat boligbyggeri og mere alment:

- DI støtter intentionen om at få bygget 22.000 flere almene boliger i de kommende 10-15 år. I København er der stadig mulighed for både at fortætte den eksisterende by - eksempelvis ved at udnytte tagetager og at udvikle nye bydele tæt på centrum, som Refshaleøen og den kommende Lynetteholm. Til gengæld ser vi ikke så meget fidus i at omdanne private udlejningsboliger til almene boliger – det kommer der ikke flere boliger på markedet af, siger bolig- og skatteøkonomen.

Flere penge fra skatter og afgifter i 2020 end i 2019
Og apropos skat, så viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, at de samlede indtægter fra skatter og afgifter steg en smule fra 1.097 milliarder kroner i 2019 til 1.103 milliarder kroner i 2020.
'

Til trods for coronaen kom der altså flere penge ind i skatter og afgifter i 2020. Det skyldes ifølge Bo Sandberg blandt andet hjælpepakker samt den ekstraordinære, skattepligtige udbetaling af feriepenge i 2020.

Men da BNP faldt, mens skatteindtægterne steg en smule i 2020, så steg skattetrykket fra 47,3 procent i 2019 til 47,4procent sidste år.

Moms udgør 20 procent af samlede beskatning
Efter indkomstskatten er momsen den største skaber af indtægter til det offentlige. I 2020 udgjorde de samlede afgifter på varer og tjenester 331 milliarder kroner, svarende til 30 procent af den totale beskatning. Deraf tegner momsen sig for et provenu på 230 milliarder kroner - eller cirka 20 procent af den samlede beskatning.

- Momsen er en stabil indtægtskilde, og Dansk Industri er stor tilhænger af den danske enhedsmoms på 25 procent - uden en masse reducerede satser og uden alt for mange undtagelser. Udover kroner i kassen giver det ens konkurrenceforhold på tværs af virksomheder og sektorer, siger Bo Sandberg.

Myriade af punktafgifter
Til gengæld langer han ud efter den myriade af punktafgifter, som både er ulogiske, stærkt forvridende og administrativt byrdefulde:

- Heldigvis blev der i perioden fra ca. 2005 til 2019 sænket en række punktafgifter, blandt andet på grænsehandelsfølsomme varer, så de samlede afgifter på varer og tjenester faldt fra cirka 16 procent af BNP i 2005 til cirka 14 procent i 2019. Desværre steg denne andel igen en smule i 2020, siger skatteøkonomen.

Største provenu i selskabsskat
Selskabsskatten indbragte i alt 72,7 milliarder kroner i 2019, og det er det største provenu nogensinde. Deraf bidrog industrien med 21,1 milliarder kroner i selskabsskat.

Bygge- og anlægsbranchen betalte samlet set godt 2,7 milliarder kroner i selskabsskat i 2019:

- Man skal dog ikke begå den fejl at sætte lighedstegn mellem selskabsskattebetaling og virksomhedernes bidrag til velfærdssamfundet. For oveni selskabsskatten kommer nok så væsentligt moms, punktafgifter, indkomstskat for de ansatte og eksportindtægter, slutter Bo Sandberg.

Læs mere om Byggeri

14/10 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.