Aktuelle nyheder - Byggeri

Manglende seniorboliger blokerer flyttekæden

Manglende seniorboliger blokerer flyttekæden

I en kommentar til den månedlige boligudbudsstatistik fra FinansDanmark diger Dansk Industris boligøkonom, Bo Sandberg, at udgifterne ved at være boligejer er steget markant i 2022.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Boligrenter, inflation og energipriser stiger. Og det betyder, at disse faktorer er i fuld gang med at dæmpe købelysten og endda tage toppen af prisstigningerne på boligmarkedet.

Priserne er dog ifølge DI’s boligøkonom, Bo Sandberg fortsat - som gennemsnitsbetragtning - begunstiget af økonomisk, velpolstrede boligejere:

- Det underliggende, nedadgående prispres på boligmarkedet sløres dog stadig af et historisk lavt udbud især af enfamiliehuse – og det rokker de seneste tal fra FinansDanmark kun marginalt ved, siger han.

Boligmarkedet tømt
Ifølge FinansDanmark var der i april på landsplan godt 23.000 parcel- og rækkehuse at vælge mellem. Det betyder, at der er 3½ procent flere parcelhuse at vælge mellem end i april 2021, hvor boligudbuddet var historisk lavt:

- Det skyldtes, at næsten alle hylder på boligmarkedet blev tømt under den lange anden coronanedlukning i 1. kvartal 2021. Samtidig er liggetiderne ifølge FinansDanmark heldigvis faldende for alle boligkategorier. Og kun, hvis efterspørgslen går helt i stå, vil boligudbuddet for alvor løfte sig i 2022. Det er generelt usikre tider, og samtidig betyder den eksplosionsagtige stigning i materialepriser og byggeomkostninger, at nye projekter snarere bliver sat i stå end det modsatte, siger Bo Sandberg.

Behov for seniorboliger
Han mener ellers, at der er et stort behov for eksempelvis flere små bynære seniorboliger, der kan medvirke til at sætte gang i flyttekæderne:

- Der er 112.000 parcelhuse, der bebos af 80+ årige, hvoraf en del nok gerne ville flytte til en mere seniorvenlig og mindre vedligeholdelseskrævende bolig, hvis udbuddet var til stede, siger boligøkonomen.

Ifølge Dansk Industri er nogle af de springende punkter for, hvor meget boligmarkedet senere i 2022 går ned i tempo:

- Hvor meget stiger renten yderligere?
- Hvor varig er det aktuelle forhøjede prisniveau i samfundet?
- I hvor høj grad bliver også arbejdsmarkedet og jobsikkerheden ramt?

Læs mere om Byggeri

11/5 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.