left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Mest energibesparende varmepumper udelukketBureaukrati står ifølge Ole Birk Olesen i vejen for de bedste varmepumper

Mest energibesparende varmepumper udelukket

Program til indberetning af energimærker begrænser ydelseskoefficient, så det er umuligt at få godkendt byggerier med moderne varmepumper, som kan nå helt op på en COP på 1,5,

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Liberal Alliances klimaordfører, Ole Birk Olesen, har spurgt indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek, hvordan han forholder sig til ændringen i systemet til indberetning af energimærker, ’som nu forhindrer byggerier med angiveligt markedets mest energibesparende varmepumper – de såkaldte udsugsvarmepumper – i at blive igangsat.

Han henviser til, at BUILD/Statens Byggeforskningsinstituts (SBI) har ændret sit program til indberetning af energimærker, så det begrænsede den ydelseskoefficient (COP), der kan indberettes for varmepumper til maksimalt 1.

Ifølge Ole Birk Olesen gør ændringen det umuligt at godkende byggerier med moderne varmepumper, som kan nå helt op på en COP på 1,5, hvor det tidligere har været muligt at vælge en værdi på 1,15 og udfylde den faktiske værdi i et felt med plads til fri formulering.

Rammer familieejet virksomhed
Han peger videre på, at fører små, familieejede byggefirmaer som Jakobsen Huse og deres underleverandører som IKM, risikerer at miste kunder, fordi ændringen har forsinket aktuelle byggerier:

- Byggefirmaet Jakobsen Huse har i over en måned afventet ændringen for at kunne sætte gang i byggeriet af 10 bæredygtige huse og varmepumpeproducenten, IKM, som leverer de højeffektive udsugsvarmepumper til både Jakobsen Huse og langt større byggerier…

Ministeren oplyser, at når der opføres nye bygninger i Danmark, skal Bygningsreglementets energikrav overholdes.

Han henviser blandt andet til at der i EU-regi er indført nye test- og dokumentationsmetoder for varmepumper.

- Beregningsmetoden for varmepumper er ikke ændret siden 2018. Hvis der derfor efter 2018 er indtastet værdier over 1,0 i Be18-programmet, er det ikke i overensstemmelse med Bygningsreglementet, oplyser Kaare Dybvad Bek

Afviser økonomisk tab
Energistyrelsen har ved seneste skifte, som et led i kvalitetsunderstøttelsen af energimærkningsordningen, indført en række valideringer i indberetningsprogrammerne til energimærkning.

Valideringerne er opdelt i to kategorier. Den ene kategori stopper udarbejdelsen af energimærkningen, hvis der er foretaget en registrering, som ikke er mulig:

- Det betyder i praksis, at hvis der indtastes en værdi på over 1,0 i såkaldt relativ COP, kan energimærkeberegningen ikke fortsætte, med mindre tallet nedjusteres. Den anden kategori af valideringer fokuserer på de tilfælde, hvor registreringerne ligger på grænsen af, hvad der er realistisk. På den baggrund vurderes det ikke, at virksomheder har lidt økonomisk tab som følge af ændringer i indberetningsprogrammet, slutter indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek

Læs mere om Byggeri

4/6 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.