Aktuelle nyheder - Byggeri

Mobil superknuser kommer til materialerne og skåner miljøetOM Maskiner blev etableret i 2012 med specialisering i maskiner til genbrug af materialer i entreprenør- og anlægsbranchen.

Mobil superknuser kommer til materialerne og skåner miljøet

En mobil, italiensk knuserskovl tygger materialer fra byggepladsen, og så kan man genanvende materialerne på stedet uden at skulle transportere de gamle materialer til deponi og købe nye råstoffer

Del artiklen på

Når Michael H. Frede og hans mandskab hos MHF Brolægning & Transport med base i Taastrup piller gamle belægningssten op for at skabe en ny indkørsel eller terrasse, så ryger den gamle belægning straks tilbage i kredsløbet og genanvendes som bundmateriale for den nye belægning.

Sten, murbrokker og stort set alt muligt andet knuses nemlig på stedet med en skovl. Ikke en almindelig håndskovl, men en voldsom italiensk knuserskovl, der er bygget med ét formål for øje: At tygge hårde materialer i stumper og stykker og spytte dem ud i findelt tilstand.

- Jeg har min knuser med mig rundt på hjulgravemaskinen. Jeg sætter knuserskovlen i Engcon-hurtigskiftet i stedet for et andet redskab, og så ruller jeg simpelthen rundt på arbejdsstedet og har hele tiden knuseren med mig. Det sparer både tid, penge og CO2-udledning, når vi genanvender materialerne på stedet, og jeg ikke skal transportere de gamle materialer til deponi og købe nye råstoffer, siger Michael H. Frede.

Knuseren kommer til materialerne
Det er OM Maskiner i Ugerløse sydvest for Holbæk, der har leveret den italienske knuser.

- Det tager kun få minutter at skifte fra en almindelig skovl til knuserskovlen, og så er det problemfrit at flytte sin knuser rundt efter opgaver og materialer. Tidligere skulle materialerne køres til knuseren. Nu kommer knuseren til materialerne og pulveriserer dem, forklarer direktør Ulrik Larsen hos OM Maskiner.

Den MB Crusher, som Michael H. Frede har valgt til MHF Brolægning & Transport, er MB Crushers model BF70, hvor læsseåbningen er 70 centimeter. Den italienske fabrik laver også knusere med læsseåbninger på 50, 60, 90, 120 og 150 centimeter.

Magnet og vandforstøvning
Skovlene kan udstyres med en magnet til udskilning af metal fra de materialer, der knuses. Vandforstøvning er en anden tilvalgsmulighed. Knuserne bygges til gravemaskiner i forskellige vægtklasser fra 6 til 100 ton. BF70 passer perfekt til Michael H. Fredes 16 ton Hydrema-hjulgraver.

- MB-knuseskovlen er naturligvis ikke beregnet til knusning af gigantiske mængder beton ved store nedrivningsprojekter. Afhængig af, hvad jeg fodrer den med, knuser den 8 til 10 ton i timen. Den er helt perfekt til at knuse 100 m2 gamle SF-belægningssten, brokkerne fra nedrivning af en mindre bygning eller måske en portion fortovsfliser. Frem for alt er den jo ekstremt mobil. Den følger bare med, når gravemaskinen flytter sig, siger Michael H. Frede.

Inden han bad OM Maskiner om at levere MB-knuserskovlen, havde brolæggeren i Taastrup en knuser på trailer på prøve. Den gjorde det egentlig udmærket, men Michael H. Frede så flere muligheder i den mobile skovl.

Også til sortering
Han knuser typisk materialerne ned til genanvendelse som 0-32 mm stabilgrus. MB-skovlene kan justeres til at knuse i forskellige størrelser med intervaller på 5 mm. MB Crusher laver også sorteringsskovle i fem forskellige størrelser.

Sorteringsskovle og mindre sorteringsanlæg hjælper entreprenører og anlægsgartnere til nem og hurtig genanvendelse af materialerne, og dermed også en vigtig reducering af CO2-forbruget. Ved sortering med sorteringsskovl på stedet kan der typisk genbruges 70 % af de sorterede råstoffer.

- Vi har kunder, som også anvender sorteringsskovlene ved sortering af sand for eksempel ved renovering af fjernvarmerør. Så kan man genanvende alt det opgravede og lægge rent sand ud omkring fjernvarmerør eller ledninger, siger OM-direktør Ulrik Larsen.

-dc

Læs mere om Byggeri

22/11 2021
AfskærmningAlu stigerBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.