Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Ny lim skal frigive mindre formaldehyd

Ny lim skal frigive mindre formaldehyd

PKI Supply har indgået et samarbejde med Teknologisk Institut om at fange formaldehyd inde i lim og hærder. Målet er en ny type lim, som frigiver langt mindre formaldehyd fra de færdige produkter

Del artiklen på

Det har længe været et velkendt problem i træindustrien, men industrilimsproducenten PKI Supply og Teknologisk Institut har i fælleskab måske knækket koden til, hvordan man kan bibeholde egenskaberne fra formaldehyd, og samtidig have en minimal afgivelse i de færdigproducerede produkter.

Det drejer sig om at udvikle et system bestående af lim og hærder, som indeholder en slags 'formaldehydfangere', der sørger for at holde formaldehyden inden i limen efter hærdning.

- Vores samarbejde med Teknologisk Institut går ud på at udvikle et urealim-system, som kan overholde de fremtidige formaldehyd-krav og samtidig bibeholde kvaliteten i limen - også efter det er hærdet. Vi kender ikke datoen for de skærpede krav til formaldehyd-indholdet, men vi kan se, at udviklingen går i den retning. Derfor er projektet med Teknologisk Institut et forsøg på at være på forkant og imødekomme de nye krav, siger Rasmus Nielsen, Teknisk chef hos PKI Supply.

En løsning, der bibeholder limens kvalitet - uden formaldehyd
Selvom formaldehydafgivelse har været et velkendt problem i træindustrien i mange år, er det ikke muligt blot at fjerne det helt fra lim og hærder. Det skyldes, at urealime har nogle helt unikke egenskaber, som gør dem velegnede til formspænd og møbelproduktion, da de kan holde formen og samtidig er varmestabile.

Det nuværende projektsamarbejde mellem PKI Supply og Teknologisk Institut begyndte i februar, og de næste tre år vil de teste og måle en række systemer, hvor man kan optimere formaldehydfangernes effekt.

- Vi skal være med til at teste limen, så vi sikrer os, at den lever op til de kundekrav, vi bliver mødt med. Vi håber naturligvis, at det lykkes os at skabe et færdigt system, så vi kan tilbyde vores kunder en løsning, som vil være til gavn for deres produktion. Og jeg synes, vi er godt på vej, siger Rasmus Nielsen, Teknisk chef hos PKI Supply.

Kan sikre et meget bedre indeklima
Den samme forventning har Teknologisk Institut.

- Jeg har en klar forventning om, at vi når godt i mål med projektet. Vi har nogle ideer til, hvordan formaldehydfangere kan se ud og virke, og i projektet vil vi finde den, der virker bedst. Urealimen er jo teknisk set et rigtig godt produkt, og når vi når i mål med den rigtige formaldehydfanger og det rigtige system, vil vi være med til at sikre et meget bedre indeklima, siger siger Søren Sejer Donau, Specialist ved Teknologisk Institut.

Samarbejdet mellem Teknologisk Institut og PKI Supply om at reducere frigivelsen af formaldehyd fra urealime er finansieret af Miljø- og Fødevareministeriets Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP), som støtter udviklingen og anvendelsen af nye effektive miljøløsninger.

-jhn

Læs mere om Byggeri

14/5 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMalingMaterielopbevaringOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder