Aktuelle nyheder - Byggeri

Nyt renoveringsefterslæb på vej til de almene boligerErhvervspolitisk direktør Torben Liborius. (Foto:Ricky John Molloy )

Nyt renoveringsefterslæb på vej til de almene boliger

Regeringen planlægger at skære i Landsbyggefondens aktiviteter de kommende år?

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Umiddelbart vakte det stor glæde i byggebranchen, da regeringen lettede på låget i Landsbyggefonden med et budskab om, at der vil blive igangsat aktiviteter for godt og vel 18 milliarder kroner.

I alt vil der frem mod 2027 blive igangsat yderligere aktiviteter, så det samlede beløb bliver omkring 30 milliarder kroner.

Det lyder for godt til at være sandt, og det er det måske også, for Dansk Byggeris erhvervspolitiske direktør, Torben Liborius, peger på, at er det en rose med en hel del torne der er på vej til byggebranchen.

18,4 milliarder kroner er til gamle projekter
Han roser over for BygTek regeringen for de mange kroner, der i alt skal investeres i den almene sektor, men advarer også om de kommende års aktiviteter:

- De 18,4 milliarder til renoveringsprojekter er til gamle projekter, der har ligget og ventet i op til ti år på at blive udført. Det er den ene del af regeringens pakke omkring Landsbyggefonden. Men fra de 18,4 milliarder kroner op til 30 milliarder kroner er der kun 11,6 milliarder kroner, og divideret med det antal år, hvor de skal anvendes, giver det kun 1,9 milliarder kroner årligt.
Det er en renoveringsramme, der er lavere end den, vi har haft de foregående år. Det betyder i praksis, at vi med det samme begynder at bygge en ny mængde efterslæb op. Der er projekter for langt mere end de 1,9 milliarder kroner årligt i den almene sektor, og dermed er 1,9 milliarder til at renovere for simpelthen bare for lidt i forhold til, hvilke behov der er, siger Dansk Byggeris erhvervspolitiske direktør.

Den første begejstring
Torben Liborius erkender, at det kommende efterslæb blev der ikke rigtigt lagt mærke til i den første begejstring over, at man åbnede Landsbyggefonden. Han peger på, at 30 milliarder kroner er et meget stort tal, når man umiddelbart hører det:

- Det er også mange boliger, der har et renoverings- og vedligeholdelsesbehov. Men man skal huske, at i 2026 er vi faktisk halvvejs gennem den periode, hvor vi skal løse klimaproblemerne. Derfor vil det være fantastisk positivt og gavnligt at få den almene sektor bragt mere i spil. Ud over de 1,9 milliarder kroner, der må betegnes som under ’det strøgede mål’, er der behov for et beløb af mindst samme størrelse til at fokusere på klimaindsatsen, siger Torben Liborius.

Klimaforbedringer er der ikke penge til
Han noterer eksempelvis behovet for energiforbedringer og klimarenovering samt eksempelvis nye opvarmningsformer:

- Det er vigtigt, at også indeklimaet i boligerne følger ordentligt med. Der er simpelthen sat en lav for rammerne af, og det betyder, at vi igen om ti år kan få den samme diskussion omkring 18 milliarder kroner, fordi der er i den periode er mange beboere i de almene boliger, som ville være ærgerlige og gang på gang søge om, at det snart er deres tur til at få renoveret boligerne, få skiftet nye altaner eller nye vinduer. Men beskeden vil bare være, at ’I trænger ikke nok. I må vente’…

Lejernes egne penge – ikke statens
Det kan umiddelbart lyde som om, at Landsbyggefonden er en nærmest uudtømmelig kilde, hvoraf der bare kan bruges uhæmmet, og Torben Liborius slår da også fast, at pengene i fonden ER meget store:

- Det er en stor fond, hvor lejerne betaler løbende ind. Det er jo ikke statens penge. Det er lejernes penge, og der er penge i fonden til de nødvendige aktiviteter. Når man ikke slipper flere af pengene løs, er det fordi, man har en nærmest refleksagtig frygt for at skabe overophedning i byggebranchen. Men det er meget svært at få øje på i horisonten lige nu. En ting er, at man reserverer pengene. Noget andet er, at når man skal til at bruge pengene, ser man på, hvordan situationen er. Men hvis der fra start er lagt en ramme, som er for lav, bliver den aldrig tilfredsstillende stor, slutter Torben Liborius

Læs mere om Byggeri

18/5 2020
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.