Aktuelle nyheder - Byggeri

NYTÅRSKOMMENTAR: Små byggevirksomheder betaler coronaregningen

NYTÅRSKOMMENTAR: Små byggevirksomheder betaler coronaregningen

Vi bevæger os nu ind i det tredje år med corona, og på BygTek ønsker vi trods alt vore læsere og annoncører et rigtig GODT NYTÅR.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Rimfaxe den sorte
Puster og dukker
Og i Havet sig begraver.
Morgenens Porte
Delling oplukker,
Og Skinfaxe traver
I straalende Lue
Paa Himlens Bue

Oehlenschlægers udødelige vers fra ”Guldhornene” minder os om, at det er vigtigt at se fremad og tro på, at Danmark går mod bedre tider.

Når vi nu skal skrive 2022, er det samtidig er signal om, at vi har passeret vintersolhverv, og at lyset langsomt men sikkert vender tilbage til vore breddegrader.

Mørkets hest Rimfaxe må vige pladsen til lysets hest Skinfaxe, hvis gyldne manke oplyser himlen

Heldig regering

Og det er da også nødvendigt at bevare lidt optimisme i en tid, der ellers indbyder til sortsyn. Da coronaen første gang viste sit grimme ansigt for godt et par år siden, var det de færreste, der havde drømt om i deres vildeste mareridt, at vi nu gå ind i det tredje år i coronaens skygge med alle de negative konsekvenser for det danske samfund..

Men danskerne har – trods modgangen – formået at komme igennem coronaens hærgen på en måde, der giver anledning til optimisme.

Den nuværende regering har været så heldig, at forgængerne – og det gælder såmænd både den blå og den røde regering - har skabt et så solidt økonomisk grundlag, at der har været penge på kistebunden til at foretage de initiativer, der har sikret, at vi også efter krisen har et aktivt erhvervsliv.

Nu gælder det om at se fremad, og 2022 byder på en række spændende begivenheder – ikke mindst Tour de France i Danmark.

Ikke til at slippe af med
Der var næppe nogen, der for to år siden havde forudset, at vi ved årsskiftet tril 2022 fortsat skulle plages af covid, men den er her altså stadig, og den har endnu engang ramt store dele af dansk erhvervsliv.

Kommunerne har sat gang i en masse bygge- og anlægsaktiviteter, byggeriet af Femernforbindelsen er ny begyndt, og med den store infrastrukturplan ligger masser af opgaver i pipelinen for de store entreprenører.

Som helhed har byggebranchen klaret sig pænt gennem coronaen, endda i en sådan grad at der er været risiko for ophedning med deraf følgende højere lønninger.

Spirende stop-and-go
Hvad der på overfladen kan se ganske fornuftigt ud, nemlig at skrue ned for byggeaktiviteterne i det danske samfund, kan dog vise sig at være en fejltagelse af de helt store.

Dels har den slags indgreb en vis ”inkubationstid”, og risikoen for, at vi vender tilbage til tidligere tiders ’stop-and-go’ politik, hvor bygge- og anlægsbranchen blev misbrugt af politikerne som konjunkturregulator, er meget stor.

De store byggevirksomheder skal såmænd nok klare sig, men med indgrebet mod håndværkerfradraget er det først og fremmest de mindre håndværkervirksomheder, der må holde for, og det varer næppe længe, før regeringen opdager konsekvenserne af at skrue ned for de mindre virksomheders aktiviteter.

Så kommer bebrejdelserne mod byggebranchen for, at den ikke tager nok praktikanter. Men det er jo netop de små og mellemstore virksomheder i byggebranchen, der i årtier har påtaget sig det store uddannelsesansvar, mens de store entreprenører har høstet frugten af de små virksomheders indsats.

Energirenoveringer svækkes
Samtidig er fjernelsen af Håndværkerfradraget endnu et eksempel på, at politikerne har store ord i munden, når det gælder klimatilpasning, men når det kommer til handling, har de fjernet et af de eneste incitamenter for, at boligejerne foretager de nødvendige energirenoveringer.

Et spændende år venter forude. Byggebranchen står foran nye udfordringer, ikke mindst at EU har indført en lovfastsat mindsteløn, der er et voldsomt angreb på den danske model, hvor arbejdsgiverne og fagbevægelsen står for overenskomsterne og dermed lønnen.’Læs mere om Byggeri

2/1 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.