Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Overskudsvarme til over 50.000 husstande går til spildeTidligere minister Martin Lidegaard (RV) har bedt om en ogørelse over potentialet for udnýttelse af overskudsvarme fra nogle få store virksomheder (Fotograf:Steen Brogaard)

Overskudsvarme til over 50.000 husstande går til spilde

Bureaukrati og høje afgifter gør det billigere for virksomheder at lede overskudsvarme fra produktionen direkte ud i luften i stedet for, at den bruges fornuftigt til eksempelvis fjernvarme

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I et svar til Martin Lidegaard (RV) bekræfter energiminister Lars Chr. Lilleholt, at det er kolossale mængder af overskudsvarme, der i stedet for at blive brugt til eksempelvis boligopvarmning bliver blæst direkte ud i det danske luftrum.

Martin Lidegaard har specifikt bedt om oplysninger angående mængden af både udnyttet og ikke-udnyttet overskudsvarme fra Aalborg Portland i Aalborg, Shell i Fredericia og Statoil i Kalundborg og for mængden af potentiel overskudsvarme fra planlagte datacentre i Danmark, og ministeren oplyser indledningsvis, at der ikke findes en officiel opgørelse over overskudsvarmepotentialer på virksomhedsniveau.

Stor usikkerhed
- Konkrete tekniske og økonomiske forhold kan have stor betydning for, hvorvidt varmen fra en virksomhed kan udnyttes. Der kan derfor godt være store mængder varme til rådighed, som det ikke giver økonomisk mening at udnytte. Derfor er denne type af potentialeopgørelser behæftet med stor usikkerhed, oplyser ministeren.

Danmarks Tekniske Universitet og Aalborg Universitet har dog estimeret potentialerne på virksomhedsniveau og kommer frem til betydelige potentialer ved de pågældende virksomheder:

Standardhusstande
Ifølge analysen leverer Aalborg Portland varme til cirka 14.500 husstande, og desuden er der er ifølge virksomheden et ikke-udnyttet potentiale på cirka 6.000.

Shell Raffinaderiet i Fredericia leverer fjernvarme til cirka 18.500 husstande, men har desuden et ikke-udnyttet potentiale på cirka 9.000 husstande.

Der findes ingen lignende tal for Statoil Raffinaderiet i Kalundborg.

Til gengæld er der ifølge analysen et estimeret ikke-udnyttet potentiale på cirka 37.000 husstande fra de fire datacentre

En standardhusstand svarer til et parcelhus på 130 kvadratmeter.Læs mere om Byggeri

13/4 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder