Pulje med næsten 300 millioner til energiforbedring i offentlige bygninger

Pulje med næsten 300 millioner til energiforbedring i offentlige bygninger

Ny pulje med tilskud på 295 millioner kroner til kommuner og regioner skal sætte gang i energirenoveringer og digitale projekter, så offentlige bygninger bruger mindre energi

Af Dan Bjerring
Christiansborg

EU-Kommissionen har stillet sig bag planen ’Renovation Wave’, der blandt andet indeholder et forslag om at energirenovere 35 millioner bygninger i EU for at opfylde EU’s CO2-reduktionsmål på 55 procent i 2030.

Nu har den danske regering spillet ud med én pulje, der eksempelvis klan søges, hvis skolen trænger til at få isoleret taget, eller varmen på hospitalet skal styres og udnyttes bedre.
Projekterne kan være mange, og de kan ifølge klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen være til gavn for både klimaet, energiregningen og indeklimaet.

Ifølge ministeren har omkring 70 procent af de offentlige bygninger energimærke D, E, F eller G, som er i den laveste ende af skalaen.

Kort ansøgningsfrist
Derfor kan kommuner og regioner, der gerne vil spare på energien og dermed også CO2-udledningen, nu søge om tilskud til projekter, der skal forbedre energiforbruget i offentlige bygninger. Pengene findes i en ny grøn pulje på i alt 295 millioner kroner, og de første 150 millioner kan søges den første uge i november.

Ifølge ministeren giver det mening, når de utætte vinduer i den lokale skole bliver skiftet ud med nye:

- Indeklimaet bliver bedre, og der er besparelser at hente på både varmeregningen og CO2-udledningen. At bruge mindre energi handler også om at bruge energien rigtigt, og derfor er det samtidig vigtigt, at kommunerne og regionerne også får bedre redskaber til digitalt at overvåge og optimere energiforbruget, siger han.

Max fem millioner kroner
Gennem puljen kan den enkelte kommune eller region få et tilskud svarende til 30 procent af prisen for de grønne projekter, men hver kommune eller region kan maksimalt få et tilskud på fem millioner kroner fra puljen.

Der kan både søges om tilskud til energirenoveringsprojekter, som eksempelvis nye vinduer eller konvertering til varmepumper.

Det er også muligt at søge om tilskud til digitale løsninger og software, der kan overvåge og optimere energiforbruget i de offentlige bygninger, ligesom der også gives tilskud til undervisning i energirigtig drift.

For at sikre størst mulige energibesparelser er tilskuddene målrettet bygninger i den lave ende af energimærkningsskalaen (D, E, F eller G).

De 150 millioner kroner i 2021 følges op af yderligere 145 millioner kroner i 2022.

27/10 2021