Aktuelle nyheder - Byggeri

Regeringen afviser krav om EU-mindstelønFungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye

Regeringen afviser krav om EU-mindsteløn

Direktivet om mindsteløn skal ifølge EU-Kommissionen sikre en tilstrækkelig løn til alle borgere i EU, men det er et voldsomt angreb på den danske arbejdsmarkedsmodel

Del artiklen på

Af Dan Bjerring¨
Christiansborg

Den danske regering vil i Ministerrådet sammen med de nordiske kolleger stritte imod, men der er på forhånd et stort flertal for at indføre den europæiske mindsteløn.

Ifølge Kommissionens forslag skal medlemsstater med en dækningsgrad via de kollektive overenskomster på 70 procent eller derunder udarbejde en handlingsplan til fremme af kollektive overenskomstforhandlinger. Men står det til EU-Parlamentet skal grænsen hæves til 80 procent.

Danmark ikke omfattet
Med en grænse på 80 procent vil Danmark ikke være omfattet, fordi der tages udgangspunkt i OECD’s data for dækningsgraden af kollektive overenskomster, der opgør dækningsgraden i Danmark til 82,0 procent.

Angående kriterier for en lovbestemt mindsteløn foreslog Kommissionen oprindeligt, at 60 procent. af bruttomedianlønnen og 50 procent. af den gennemsnitlige bruttoløn ’kan være en rettesnor’ for niveauet af mindsteløn i EU-lande med lovbestemt mindsteløn.

Men Ministerrådet vil udvande Kommissionens oprindelige forslag på flere måder og blandt andet slå fast, at direktivet kun er en ramme for processen for fastsættelse af løn via lovgivning eller kollektive overenskomster. Direktivet definerer altså ikke, på hvilket niveau lønnen skal ligge.

Uden for EU’s kompetencer
EU har ikke kompetence til direkte lønfastsættelse, og fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye har i den forbindelse forelagt regeringens indstilling for Folketingets Europaudvalg:

- Politikerne skal ikke blande sig i fastsættelsen af løn i Danmark. Det gælder både os politikere på Christiansborg og dem i Bruxelles. Derfor har regeringen været imod dette direktiv, og derfor er jeg meget glad for Folketingets opbakning til, at vi kan stemme nej på næste EU-rådsmøde til december. Jeg vil gerne takke både fagbevægelsen og Dansk Arbejdsgiverforening for den tætte dialog, vi har om denne sag. Det er helt afgørende, at alle os, der vil passe på den danske arbejdsmarkedsmodel, samarbejder tæt, siger ministeren.

Læs mere om Byggeri

19/11 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.