Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

S og DF forslag er en bombe mod økonomien i andelsboliger

S og DF forslag er en bombe mod økonomien i andelsboliger

Straks indgreb med forbud mod kapitalfondes opkøb af udlejningsejendomme med henblik på modernisering er gift for det danske boligmarked og kan koste tusinder af arbejdspladser i byggesektoren

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Forslaget fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet om et forbud mod kapitalfondes opkøb af udlejningsejendomme med henblik på modernisering og væsentlige forhøjelser af huslejerne ser ud til at kunne samle flertal i Folketinget uden om regeringen.

De to partier vil med et straks indgreb stramme den såkaldte ”moderniseringsregel”, som gør det muligt at hæve huslejen efter en gennemgribende modernisering, når der kommer nye lejere til.

Den mulighed gør efter Socialdemokratiets og DF’s mening danske ejendomme for attraktive for udenlandske investorer.

Pensionister de store tabere
Men udlejernes organisation, EjendomDanmark, advarer om, at et straks indgreb både vil koste pensionskasserne dyrt og forringe boligmassen:

- De kommende pensionister og standarden i danske lejeboliger bliver blandt de store tabere, hvis et forslag fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti om at forringe moderniseringsmulighederne i lejelejligheder bliver gennemført, vurderer EjendomDanmarks direktør, Jannick Nytoft.

Lejligheder forfalder
Han kalder forslaget ”gift for det danske lejeboligmarked” og spår, at lejlighederne i specielt de store byer langsomt forfalder og dermed fører til store nedskrivninger af værdien af danske ejendomme.

- Det vil ramme pensionskasserne rigtig hårdt. Jeg kan kun opfordre partierne til at slå koldt vand i blodet, før vi skader de over 90 procent af ejendommene, der ejes af danske investorer og pensionskasser. Lad os få tallene frem på bordet og finde en løsning, der ikke vil gøre det danske samfund og danske pensionister fattigere, siger Jannick Nytoft.

Lejerne er allerede beskyttet
Han understreger, at der i lejelovgivningen allerede er en stærk beskyttelse af lejerne, der kan bruges, hvis nogen forsøger at misbruge systemet.

Han mener, at de eksisterende regler både sikrer tidssvarende lejeboliger uden offentlig medfinansiering og skaber arbejdspladser:

- Årligt løftes kvaliteten i cirka 2.000 lejeboliger i den ældre boligmasse til et tidssvarende niveau via gennemgribende moderniseringer. Det sikrer private investeringer for knap én milliard kroner om året, og sikrer dermed i omegnen af 2.000 arbejdspladser i byggefagene.

Andelsboliger teknisk insolvente
Mere end 90 procent af de private udlejningsboliger anslås at være ejet af danske investorer, der risikerer tab på op mod 25 procent af disse investeringer – eller samlet i omegnen af 50-80 milliarder kroner, oplyser EjendomDanmark der spår om et tab alene for pensionskasserne i størrelsesordenen 15-20 milliarder kroner.

Samtidig noteres det, at landets 200.000 andelsboliger er prissat efter reglerne for udlejningsboliger, og at hovedparten er opført før 1992 og risikerer at falde i værdi med op mod 50 procent svarende til et tab på 550.000 kroner for en gennemsnitlig andelsbolig. Det betyder, at mange ejere af andelsboliger risikerer at blive teknisk insolvente.

 

Læs mere om Byggeri

12/2 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder