Skomager, bliv ved din læstVi ser en svagt opadgående tendens i antallet af konkurser, selvom det ikke er slået så meget igennem i vores brancher endnu, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i Tekniq Arbejdsgiverne.

Skomager, bliv ved din læst

Installationsbranchen har i øjeblikket forholdsvis få konkurser sammenlignet med andre brancher. Stigende materialepriser og bundne kontrakter lurer dog i baggrunden, hvilket kræver skarpt fokus på forretningen, lyder det fra Tekniq Arbejdsgiverne

I løbet af årets første fem måneder er 39 installationsvirksomheder gået konkurs, hvilket er nådigt sluppet i forhold til mange andre brancher. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Alligevel er der grund til bekymring i et marked præget af usikkerhed om priser, leverancer og kontraktlige forpligtelser, som kræver et skarpt fokus på forretningen, lyder det fra Tekniq Arbejdsgiverne.

- For mange installationsvirksomheder er det en svær tid med højere materialepriser, leveranceproblemer og kamp om arbejdskraften. Det stiller blandt andet store krav til kontraktstyring, så man løbende kan regulere sine kontrakter i forhold til prisudviklingen, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i Tekniq Arbejdsgiverne.

Med andre ord skal man som installatør holde et skarpt øje på de forretningsområder, hvor man har den bedste indtjening – og ikke kun fokusere på omsætningen. Det er ikke altid lige let i tider med højkonjunktur, hvor tingene går stærkt, forklarer cheføkonomen.

Corona-dønninger
På den lidt længere bane har antallet af konkurser i installationsbranchen været generelt faldende siden 2009. Dog med en afstikker i 2015-2016 og igen sidste år, hvor antallet af konkurser toppede med 128. Det står i skarp kontrast til 2020, hvor kun 75 virksomheder gik konkurs.

- Det lave niveau i 2020 ser vi på tværs af brancher, og det er med stor sandsynlighed et udtryk for, at hjælpepakkerne har været med til at holde nogle virksomheder kunstigt i live. Men det er vores opfattelse, at vi er forbi corona-konsekvenserne nu, så den svagt stigende tendens, vi ser lige i øjeblikket, er nærmere drevet af de stærkt stigende materialepriser, fragtpriser og leveranceproblemer, siger Maria Schougaard Berntsen, der ikke ser tegn på, at de nævnte udfordringer vil løse sig i løbet af året.

Samlet set gik 833 virksomheder konkurs i maj i år. Heraf var de 108 fra bygge- og anlægsbranchen, viser tallene fra Danmarks Statistik.

-dc

20/6 2022