Aktuelle nyheder - Byggeri

Slut med europæiske økonomier på doping

Slut med europæiske økonomier på doping

Købere af ejerlejligheder fik ifølge Finans Danmark et større nedslag i prisen i årets første kvartal end for et år siden.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Ifølge den seneste opgørelse fra Finans Danmark forhandler køberne af en typisk ejerlejlighed på cirka 80 kvadratmeter i gennemsnit prisen ned med omkring 63.300 kroner, svarende til et afslag på 2 ¼ procent.

Det er næsten en fordobling i forhold til samme kvartal sidste år, hvor. nedslaget i gennemsnit var 1,16 procent.

Ane Arnth Jensen, der er viceadministrerende direktør i Finans Danmark, slår fast, at der er nye tider på ejerlejlighedsmarkedet, hvor stigende renter på boliglån, høj inflation og en aftagende interesse for boligkøb er med til at give boligkøberne bedre kort på hånden, når de skal forhandle om prisen.

Færre ejerlejligheder til salg
Det kommer efter de seneste to år, hvor mange boliger er blevet solgt til høje priser og på næsten ingen tid.

På landsplan er der knap to procent færre ejerlejligheder til salg sammenlignet med samme kvartal sidste år, og der er i første kvartal handlet 3.916 ejerlejligheder i hele landet. Det er et fald på knap 28 procent i forhold til første kvartal 2021.

Det er især køberne i København, der har forhandlet sig frem til en større rabat i forhold til sidste år. De har i gennemsnit fået et nedslag på omkring 80.000 kroner fra den seneste annoncerede pris på en typisk ejerlejlighed.

Nye tider på boligmarkedet
Det er mere end fire gange så meget nedslag i forhold til samme kvartal sidste år, hvor der i gennemsnit kun blev forhandlet omkring 19.000 kroner i nedslag. Det svarer til et nedslag på 1,87 procent nu, mod et nedslag for et år siden på lidt indre end ½ procent.

- Det er nye tider på boligmarkedet og de stigende prisnedslag på især ejerlejligheder i København er ét blandt flere vidnesbyrd om, at det nu ikke længere er sælgers marked for ejerlejligheder og fritidshuse, siger DI-boligøkonom Bo Sandberg.

Bolighandler corona-fremrykket
Og det er ikke bare de stigende renter og den høje inflation, der sætter negativt præg på boligmarkedet. Det spiller også ind, at en række bolighandler blev fremrykket i corona-årene 2020 og 2021.

Bo Sandberg forventer dog, at det vil vare et halvt års tid, før vendingen for alvor kan ses i prisen på de solgte boliger:

- Opgjort i 1. kvartal var årsstigningen i priserne på parcelhuse og ejerlejligheder henholdsvis 6,2 procent og 7,1 procent, mens prisudviklingen for sommerhuse på et enkelt kvartal er faldet fra en årsstigning på 15,1 procent til nu 5,8 procent, siger DI -boligøkonomen.

- Der er ikke længere nogen landsdel, hvor ejerlejlighederne i snit er steget med over 10 procent det seneste år – og for parcelhuse er det nu kun på det Folkemøde-besøgte Bornholm og i Københavns Omegn, at der er tocifrede procentvise årlige prisstigninger, siger Bo Sandberg.

Ikke så sjove tider forude
I Københavns Omegn er salgsprisen på parcelhuse steget 12,9 procent det seneste år, hvilket afspejler, at der stadig - ikke mindst på Vestegnen - er pæn boligefterspørgsel kombineret med et fortsat lavt boligudbud, som netop er karakteristika for sælgers marked:

- Men for hver eneste gang, vi får nye 2022-tal ind, er det tydeligt, at boligmarkedet taber flyvehøjde fra et højt udgangspunkt, og efteråret 2022 samt 2023 bliver næppe så sjove tider. Igen må man dog pege på, at så længe arbejdsmarkedet leverer varen med rekordhøj beskæftigelse og deraf følgende høj jobsikkerhed, går bunden heller ikke helt ud af boligmarkedet, siger DI-boligøkonomen.

Skandaliserede ejendomsvurderinger
Han opfordrer til at stå de nye tider med stigende renter igennem og peger på, at økonomierne - \'populært sagt - har været på doping med en ekstremt ekspansiv pengepolitik i ECB’:
- Herhjemme er det også afgørende vigtigt, at politikerne har is i maven og holder fast i at gennemføre den planlagte boligskattereform i 2024, som i forvejen desværre er forsinket tre år. Det havde bestemt været nyttigt, hvis den havde fået effekt allerede i 2021. Men en kæde er som bekendt ikke stærkere end det svageste led, som i dette tilfælde er de skandaliserede ejendomsvurderinger, slutter DI´s skatte- og boligøkonom.Læs mere om Byggeri

20/6 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.