Aktuelle nyheder - Byggeri

Små virksomheder betaler store virksomheders forureningVicedirektør Mia Amalie Holstein fra SMVdanmark (Foto:UlrikJantzen)

Små virksomheder betaler store virksomheders forurening

Grøn omstilling kørt helt af sporet. De store forurenere får i pose og i sæk - og regningen bliver tørret af på alle andre

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Et flertal i Folketinget hen over midten af dansk politik har indgået en aftale om afgift på drivhusgasser, der blandt andet rummer en uensartet CO2-afgift med store rabatter til de virksomheder, der udleder mest CO2.

Eksempelvis slipper virksomheder som Aalborg Portland, der benytter såkaldte ’mineralogiske processer’, med en CO2-pris pr. udledt ton CO2 på 125 kroner, mens langt de fleste virksomheder skal betale 750 kroner.

Grøn omstilling kørt helt af sporet
Og det skuffer vicedirektør Mia Amalie Holstein fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder. Hun er ærgerlig over, at resten af forligspartierne har accepteret regeringens uensartede CO2-afgift og forladt princippet om, at forureneren selv betaler for sin egen forurening:

- Den grønne omstilling kører helt af sporet, når man bliver så forhippet på omstillingsstøtte til de største forurenere, at det bliver på bekostning af de små og mellemstore virksomheder som trods alt udgør 99 procent af alle virksomheder i Danmark. Og politikken er helt på afveje, når man af nostalgiske årsager giver kunstigt åndedræt til store, ineffektive klimasyndere, selvom det koster flere arbejdspladser andre steder i økonomien, end det redder, siger hun i en skarp kommentar

Klækkelig skatterabat og milliard stor pulje til de store
Hun understreger videre, at det ikke er i orden at glemme effekten på alle de virksomheder, som politikerne ikke kan navnet på".

Ud over den store skatterabat rummer aftalen yderligere en pulje på i tre milliarder kroner til fangst og lagring af CO2, og de milliarder går ifølge Mia Amalie Holstein også primært til store, forurenende virksomheder:

- De mest forurenende virksomheder får både en klækkelig skatterabat og adgang til en milliard-stor pulje, der skal betale for en teknologi, som kun de store virksomheder reelt kan få glæde af. Det er en pulje, som alle andre skatteydere, inklusive alle de små og mellemstore virksomheder, har betalt til. De store forurenere får i pose og i sæk, og regningen bliver tørret af på alle andre, siger hun.

Læs mere om Byggeri

26/6 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.