Aktuelle nyheder - Byggeri

Stadig optimisme i byggeriet

Stadig optimisme i byggeriet

Danmarks Statistik månedlige konjunkturbarometer for februar viser blandt andet, at fremtidsforventningerne er blevet mindre negative i både byggeriet og industrien.

Del artiklen på

Samfund

Af Dan Bjerring

I byggeriet steg den sammensatte konjunkturindikator fra -7 til -3 og industrien fra -9 til -4, og her mener Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, isoleret set, at den danske industrisektor er kommet godt fra start i 2020:

- Men det er nok en stakket frist, når man ser på de internationale økonomiske udsigter. Vi ser en begyndende afmatning i verdensøkonomien og senest også yderligere uvished og udsigt til dæmpet aktivitet i kølvandet på corona-virussen, siger Bo Sandberg.

Mangler fortsat arbejdskraft
Han noterer, at bygge- og anlægsbranchen kan se tilbage på seks års ubrudt opsving fra 2013 til 2019, og det meste tyder også fortsat på en blød landing i 2020.

I februar er der kommet en positiv korrektion i konjunkturindikatoren ovenpå en meget negativ vurdering af især ordrebeholdningen i januar.

I februar blev 19 procent af bygge- og anlægsvirksomhederne ifølge Danmarks Statistik begrænset i produktionen på grund af mangel på arbejdskraft, og den nye tendens fra januar fortsætter, idet der igen i februar er flere - 20 procent - der begrænses af mangel på arbejdskraft.

- De nye tal bekræfter, at det konjunkturmæssige pres på byggeriets arbejdsmarked er aftagende, mens den underliggende, mere strukturelle mangel på faglærte medarbejdere – især tømrere og elektrikere - fortsat består, siger cheføkonomen.

Dårligt vejr rammer byggebranchen
Bo Sandberg hæfter sig også ved et andet nyt fænomen, som sikkert også kommer til at betyde mere fremadrettet:

- Vandmasserne især i Jylland betyder, at der er ganske mange bygge- og anlægsvirksomheder – svarende til ikke mindre end 14 procent af branchens samlede beskæftigelse – der i februar blev begrænset i produktionen på grund af dårligt vejr, slutter Dansk Byggeris cheføkonom.

Læs mere om Byggeri

27/2 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.