left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Staten har strammet grebet om social dumping

Staten har strammet grebet om social dumping

Kontrolgruppen for Arbejdsklausuler har i første halvår gennemført 71 kontrolbesøg på statens arbejdspladser

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

’Kontrolenheden for Arbejdsklausuler’ har til opgave at kontrollere, om leverandører og deres underleverandører, der udfører arbejde for staten, overholder kontraktbestemmelser om løn- og arbejdsvilkår.

Enheden skal kontrollere arbejdsklausuler i kontrakter på bygge- og anlægsområdet på Transportministeriets arbejdspladser og dertil komme kontrakter i Statens Indkøbsprogram, der er indgået af Økonomistyrelsen.

Transportminister Benny Engelbrecht siger, at der ofte er lange leverandørkæder med lang vej fra direktøren til medarbejderen på gulvet, og det er Kontrolenhedens opgave at være helt ude i yderste led - såvel på byggepladsen som i de statslige kontorer.

Samtaler med ledelse og medarbejdere
Kontrolenheden udfører to typer af kontroller - fysiske kontroller og dokumentkontroller. Ved fysiske kontrolbesøg på arbejdspladser screener Kontrolenheden medarbejdernes løn- og arbejdsvilkår gennem samtaler med medarbejdere og ledelsen på arbejdspladsen:

- Medfører besøget en mistanke om misligholdelse af kontrakten, kan enheden foretage en dokumentkontrol, hvor Kontrolenheden henter dokumentation fra hovedleverandøren og eventuelt også fra medarbejderne. Det kan eksempelvis være løn- og timesedler, forklarer ministeren.

41 sager afsluttet
Fra første januar til og med juni 2021 har Kontrolenheden foretaget 71 kontrolbesøg, hvoraf 41 sager er afsluttet, mens sagsforløbet i otte sager viste, at der er begrundet mistanke om misligholdelse af arbejdsklausulen.

I de tilfælde har enheden indkaldt de involverede parter til et opfølgningsmøde, hvorefter kontraktholder kan gå videre med sagen og få udbedret forholdene. 35 sager pågår stadig.

I 2021 har Kontrolenheden blandt andet haft fokus på arbejdspladser med en stor andel af udenlandsk arbejdskraft, lange leverandørkæder og arbejdspladser, der ofte gør brug af ufaglærte medarbejdere.

Læs mere om Byggeri

8/10 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.