LCA
scroll
Stikker af fra kontrolbesøgMange udlændinge stikker ifølge 3F af fra byggepladserne, fordi de arbejder sort eller måske ulovligt i Danmark.

Stikker af fra kontrolbesøg

Ny rapport viser, hvordan udlændinge på danske byggepladser får ordre om at tage flugten, når myndighederne kommer på kontrolbesøg

Stik af!

Den ordre får udenlandske arbejdere på danske byggepladser ifølge Fagbladet 3F, når myndighederne kommer på kontrol, viser en ny forskningsrapport fra Aalborg Universitet.

Forskerne fra Aalborg Universitet har i den nye rapport interviewet 84 migrantarbejdere om, hvordan det er at arbejde i den danske byggebranche.

Her fortæller de udenlandske arbejdere, hvordan deres chefer giver dem direkte ordre om at forlade byggepladsen, hvis Arbejdstilsynet eller andre myndigheder dukker op.

Andre arbejdere fortæller om, hvordan de ’får et signal’ om at stoppe arbejdet, når Arbejdstilsynet kommer, fordi det, de laver, er imod reglerne.

I august 2022 beskrev Fagbladet 3F, at Arbejdstilsynet i løbet af det seneste år havde registreret 103 tilfælde, hvor arbejdere var stukket af fra arbejdspladsen under en kontrol mod social dumping.

Det var det højeste antal i fem år.

Rasmus Kreutzmann fra 3F’s københavnske afdeling for bygningsarbejdere, 3F BJMF, peger på flere ting, som kan afhjælpe problemerne på landets byggepladser.

For det første skal der indføres et kædeansvar, som betyder, at en hovedentreprenør har ansvaret for, at også virksomhedens underentreprenører overholder overenskomsten, samt at de ansatte har en lovlig opholds- og arbejdstilladelse.

- Hvis snyd, svindel og farligt arbejdsmiljø får økonomiske konsekvenser for bygherren eller hovedentreprenøren, så vil det lægge en dæmper på ulovlighederne. Der vil være en langt større selvjustits, siger Rasmus Kreutzmann.

Umuligt at sige nej
Desuden vil reglerne på byggepladserne i højere grad blive overholdt, hvis de danske myndigheder får øgede beføjelser til at kunne lukke en byggeplads, mener den faglige sekretær.

Under arbejdet med den nye rapport oplevede Laust Høgedahl, lektor på Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, sammen med sine forskerkollegaer, hvordan udenlandske arbejdere pludselig forsvandt fra en byggeplads, da myndighederne kom på besøg.

- På en plads kunne vi ikke finde et helt sjak rumænske malere, selvom både byggeledelsen og deres chef mente, at de skulle være på pladsen. Et andet sted kunne vi konstatere, at litauiske håndværkere dryssede ud af pladsen og forsvandt sporløst, fortæller Laust Høgedahl.

Ifølge forskeren går de udenlandske arbejdere med til at stikke af, stoppe deres arbejde eller lyve, fordi de frygter at miste deres job.

- Der er et afhængighedsforhold mellem dem og arbejdsgiveren, som gør det nærmest umuligt for migranterne at råbe op selv eller sige nej. Der er hele tiden den her konstante trussel om fyring, som hænger over dem, siger Laust Høgedahl.

-dc

9/2 2024
 • Som et træ eller et edderkoppespind

  Som et træ eller et edderkoppespind

  byggeri ›Forskere fra Det Tekniske Fakultet på SDU har udviklet et 3D-printet betondæk, som kræver væsentlig færre materialer end traditionelle dæk, og som derved også udleder mindre CO2
 • Konkurser i byggeriet (Uge 26/2024 -1)

  Konkurser i byggeriet (Uge 26/2024 -1)

  byggeri ›BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger \r\n\r\n
 • Giv dit hus et sikkerhedstjek inden sommerferien

  Giv dit hus et sikkerhedstjek inden sommerferien

  byggeri ›Sommerferien er også højsæson for indbrudstyve. Østjyllands Politi opfordrer derfor til at gør en ekstra indsats for at sikre boligen mod indbrud
 • Staten betaler gigantisk FN-husleje på 3.660 millioner kroner

  Staten betaler gigantisk FN-husleje på 3.660 millioner kroner

  politik ›De danske skatteydere skal årligt bidrage med 122 millioner kroner på uopsigelig huslejekontrakt i Nordhavn i 30 år
 • 40 nye nåle i høstakken

  40 nye nåle i høstakken

  byggeri ›Et politisk flertal i København har givet grønt lys til oprettelsen af 40 erhvervsparkeringspladser. Samtidig er et budgetnotat på op mod 300 ekstrapladser til erhvervslivet bestilt for at skabe bedre vilkår for den nødvendige biltrafik
 • Havneudviklingen tager fart i Sønderborg

  Havneudviklingen tager fart i Sønderborg

  byggeri ›Med købet af DLG’s bygninger ejer Sønderborg Kommune nu samtlige ejendomme på havneområdet i Augustenborg. Dermed kan en boligudvikling på Augustenborg Havn sættes i gang, men der vil gå nogle år, før projektet er realiseret
 • Kæmpe potentiale for små byggevirksomheder

  Kæmpe potentiale for små byggevirksomheder

  byggeri ›En uddannelse som energivejleder er en god investering for små – og mindre byggevirksomheder, der kan få mange afledte opgaver fra energieftersynet
 • Fra energiforvirring til energirenovering

  Fra energiforvirring til energirenovering

  byggeri ›70 procent af de danske husejere har ikke foretaget energiforbedringer af deres bolig det seneste år. For knap halvdelen skyldes det manglende økonomi