Stort træbyggeri på vej i NordhavnDet er Henning Larsen der med Rambøll som rådgiver har tegnet byggeriet, som har fokus på bæredygtighed. Illustration: Henning Larsen.

Stort træbyggeri på vej i Nordhavn

Bæredygtighed er kodeordet for det kommende erhvervsbyggeri, som AP Ejendomme opfører på Marmormolen i Københavns Nordhavn. Ved at udskifte beton i råhuset med massivtræ forventer AP Ejendomme at kunne reducere CO2-udledningen med ca. 6.660 ton

På Marmormolen i Københavns Nordhavn vil AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme opføre en ny erhvervsejendom, hvor træ spiller en helt afgørende rolle.

Det er Henning Larsen der med Rambøll som rådgiver har tegnet byggeriet, som har fokus på bæredygtighed.

Ejendommen, der kommer til at rumme godt 28.000 m2 fordelt på otte etager, vil blive helt eller delvist udført i massivtræ i konstruktionerne. Dermed vil CO2-udledningen blive reduceret markant i forhold til, hvis der blev brugt traditionelle byggematerialer.

Bidrager til FN's verdensmål
Ejendommen, der bliver 36 meter høj, bliver blandt de største bygninger i træ herhjemme og vil bidrage til flere af FN’s verdensmål. Bygningen vil blandt andet bidrage til verdensmålene for Sundhed og trivsel, Bæredygtige byer og lokalsamfund, Ansvarligt forbrug og produktion og Partnerskaber for handling.

Adm. direktør i AP Ejendomme, Peter Olsson, ser frem til, at opførelsen af den kommende ejendom på Marmormolen sættes i gang:

- For AP Pension har det stor betydning, at vi kan være med til at bidrage til en bæredygtig udvikling og FN’s verdensmål. En af de måder, vi kan gøre det på, er gennem vores ejendomsinvesteringer. Det er vores kommende ejendom på Marmormolen et godt eksempel på, siger Peter Olsson.

Han mener, at ejendommen vil hæve barren for, hvordan vi bruger træ i byggeriet herhjemme:

- Med vores ejendom på Marmormolen kommer vi til at sætte standarderne for, hvor stor en del træ fremover kommer til at spille i opførelsen af store erhvervsejendomme. For AP Pension er det naturligt, at vi hele tiden ser, hvor vi kan hæve barren, og det er jeg sikker på, at vi kommer til med denne ejendom. Vi forventer at kunne reducere CO2-udledningen med ca. 6.660 ton ved at udskifte beton i råhuset med massivtræ.

De steder, hvor der vil blive beton i det kommende byggeri på Marmormolen, vil AP Pension bruge Aalborg Portlands CO2-reducerede cementtype, FutureCEM, som har op til 30 procent lavere CO2-aftryk end traditionel cement.

Nyt erhvervsbyggeri i træ opføres på marmormolen i Nordhavn.Illustration: Henning Larsen.Indvendigt vil der blive synlige konstruktioner af træ. Illustration: Henning Larsen.

Bæredygtighed er afgørende
Det er Henning Larsen, der har tegnet AP Pensions kommende erhvervsejendom i Nordhavn, og her er de stolte over at være en del af det store bæredygtige byggeri.

- Det er i dag bydende nødvendigt, at arkitekturen udfordrer vores vanlige forestilling omkring konstruktioner og materialer. Byggeindustrien er storudleder af CO2, og vi har derfor også store muligheder for at gøre tingene bedre. Med dette nye og større træbyggeri i hovedstaden kan vi forhåbentlig være med til at sætte standarden for, hvordan der bliver arbejdet med arkitektur i resten af landet, siger Søren Ølgaard, Partner & Design Director i Henning Larsen.

Rambøll er rådgiver på projektet, og det rådgivende ingeniørfirma ser også frem til at være en del af det ambitiøse projekt:

- Det er et ambitiøst bæredygtigt projekt, som AP Pension arbejder med. Det vil være med til at cementere, at træ i byggeriet er en vigtig bidragsyder til at reducere CO2-udledningen i byggebranchen. Vi er glade for at være med til at bidrage til projektet, så vi sammen kan arbejde på at fremme klimavenlige byggematerialer i byggeriet, siger Duncan Horswill, Design Director i Rambøll.

AP Pension har købt Marmormolen-grunden af By & Havn. Adm. Direktør i By & Havn, Anne Skovbro, ser frem til endnu et bæredygtigt byggeri i Nordhavn:

- Vi er glade for at se de planer, som AP Pension har for Marmormolen, for vi har brug for, at de store aktører inden for byggeriet er med til at levere resultater på den bæredygtige dagsorden, siger Anne Skovbro.

Fakta om Marmormolen:
Højde: 36 meter
Areal: 28.000m2
Antal etager: Otte
Hvor kommer træet fra: Europa
Hvem forarbejder træet: Tyskland eller lande i Skandinavien + Finland
Byggestart: ultimo 2021
Forventet færdiggørelse: 2024
Forventet reduktion på CO2-udledningen: ca. 6.660 ton CO2 på råhuset
Certificering: Byggeriet vil som minimum kunne opnå en DGNB-guld certificering.

-dg

8/10 2021