Aktuelle nyheder - Byggeri

Stærk byggeudvikling trues af manglende arbejdskraft og højere materialepriser

Stærk byggeudvikling trues af manglende arbejdskraft og højere materialepriser

En ny analyse fra Bygherreforeningen og Byggefakta peger på rekordhøje byggeambitioner i Danmark. Men udviklingen kan gå i stå på grund af mangel på arbejdskraft, materialemangel og generelle prisstigninger

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Ifølge Bygherreforeningen er der planlagt rekordmange byggeprojekter i 2022, så mange at markedet ikke siden finanskrisen har oplevet så høj aktivitet.

Det er særligt boligbyggeriet, som er i fremgang – ikke mindst fordi, den almene sektor har stor vækst, og tre af landets ti største bygherrer er næste år almene boligorganisationer.

’Bygherrebarometeret’ byder blandt andet på målinger på bygherrernes prioriteringer og byggeriets udvikling det kommende år med planlagte byggeprojekter på en samlet sum på over 40 millioner kroner i 2022 indenfor bygherretyper, regioner, typer af byggeri samt bæredygtighed.

Byggeprojekter på vej
Ifølge marketing- og kommunikationschef Mette Linneboe Pedersen fra Byggefakta vil der være en stor vækst generelt næste år på 14 procent siden sidste år, og hun forventer, at byggesektoren ender med 140 milliarder kroner - plus aktiviteterne på Femernforbindelsen med ti milliarder kroner:

- Mest markant er væksten på boliger, der blandt andet er trukket af den almene sektor, som står overfor nogle meget store renoveringsprojekter i kølvandet på regeringens beslutning om at omdanne boligområder på den såkaldte ghettoliste. Og vi kan endda se frem til endnu flere projekter i denne sektor, da der er flere politiske initiativer på vej i forhold til at skaffe flere billige boliger, siger hun.

Prisstigninger truer
Bygherrebarometeret analyserer også de aktuelle økonomiske konjunkturer i byggeriet, og der lurer udfordringer:

- I en undersøgelse foretaget af Danmarks Statistik i oktober 2021 melder 47 procent af virksomhederne inden for byggeri og anlæg, at de mangler arbejdskraft og 25 procent melder om mangel på materialer. En udvikling vi ikke har set siden 2007, fortæller Bygherreforeningens områdechef, Jesper Malm.

Byggebranchen ser store prisstigninger på blandt andet stål, træ og andre materialer, ligesom de globale fragtpriser nærmest eksploderer.

Kan udskyde mange projekter
Direktør i Bygherreforeningen, Henrik L. Bang, forudser en situation med højere priser båret af mangel på arbejdskraft og høje materialepriser på udvalgte områder:

- Det truer naturligvis de høje forventninger til byggeriet. Hvor det private måske har mulighed for at vælte øgede omkostninger over på kunderne, så vil det være svært for det offentlige og det almene at møde det høje prisniveau. Det kan dæmpe de høje forventninger og udskyde mange af de store projekter. Alternativt skal der findes ekstra finansiering.

Risikerer at skulle opgive projekter
Byggedirektør i KAB, Rolf Andersson, konstaterer, at prisstigninger presser både nybyggeri og renoveringsprojekter:

- Vi risikerer at måtte opgive vigtige og spændende byggeprojekter. Eller udskyde til markedet er normaliseret. Alternativt skal der jo tilvejebringes mere finansiering. Og i vores sektor skal den vedtages politisk, fortæller han.

FAKTA
- Byggeriet kan se frem til et meget højt aktivitetsniveau i 2022 med en stigning på hele 17 pct. på de store byggeprojekter over 40 mio. Det er rekordniveau siden finanskrisen

- Der er særligt tryk på boligbyggeri (båret af det almene) i omegnskommunerne omkring København

- Langt det meste byggeri planlægges øst for Storebælt. Særligt er der fart på i Region Hovedstaden, hvor der især er gang i boligbyggeriet i omegnskommunerne uden for København

- Der sker forskydninger i det offentliges prioriteringer af velfærdsbyggeri. Skole- og uddannelsesbyggeri falder en del, mens der skal bygges flere plejehjem

- Inden for erhvervsbyggeri er der vækst i logistik-, transport- og distributionscentre

- Kraftig vækst i Nordjylland, der primært er båret af solcelleanlæg

Læs mere om Byggeri

25/11 2021
AfskærmningAlu stigerBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.