Aktuelle nyheder - Byggeri

Tilladt at bygge træhuse over 4 etager i Danmark(Foto Dansk Byggeri/Ulrik Samsøe Figen)

Tilladt at bygge træhuse over 4 etager i Danmark

Bygningsreglementet indeholder IKKE et forbud mod høje huse i trækonstruktioner, hvis bare sikkerhedskravene i forhold til brand opfyldes

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Venstres tidligere transport- og boligminister Hans Chr. Schmidt har bedt sin efterfølger Ole Birk Olesen kommentere en artikel i Stiften.dk, der handlede om, at ”Højhuse i træ er genvej til mindre CO2”. I Danmark er det ikke tilladt at bygge huse i tre i mere end 4 etager.

Ole Birk Olesen henviser i sit svar til Bygningsreglementets brandkrav, der ifølge ham ikke hindrer, at der kan bygges høje huse af træ i Danmark:

- Der er ikke krav til, hvilke materialer der kan anvendes ved byggerier. Kravene til sikkerhedsniveauet, der skal opnås i tilfælde af brand, er funktionskrav og fremgår af Bygningsreglementets kapitel om brand. Disse krav kan opfyldes på forskellige måder, så længe bygherren og dennes rådgiver kan dokumentere, at byggeriet er sikkert for de personer, som opholder sig i det, svarer ministeren blandt andet.

Præ-accepterede vejledninger
Han erkender dog, at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har udarbejdet såkaldt ”præ-accepterede vejledninger” til de funktionsbaserede brandkrav, som indeholder en række løsninger og eksempler på, hvordan kravene om brand kan opfyldes for traditionelt byggeri.

De pågældende vejledninger indeholder også løsninger til træbyggeri op til fire etager.

- Der kan bygges i træ på andre måder end dem, som beskrives i vejledningerne, herunder også bygninger i over fire etager af træ, hvis bygherre og rådgiver kan dokumentere, at kravene til brandsikkerheden er opfyldt, påpeger ministeren.

Synliggjort i livscyklusvurdering
Samtidig forventer han snart at præsentere en ”frivillig bæredygtighedsklasse” til byggeriet. Med den frivillige bæredygtighedsklasse lægges der op til blandt andet at sætte fokus på vurdering af bygningers livscyklus, hvor byggematerialernes påvirkning af miljøet også indgår.

Dermed vil den klimamæssige effekt af brugen af byggematerialer, herunder træ, kunne blive synliggjort for det enkelte byggeri. Afhængig af det konkrete byggeri har træ som byggemateriale potentiale til at mindske klimabelastningen fra det opførte hus, og det vil blive synliggjort i en livscyklusvurdering, slutter Ole Birk Olesen

Læs mere om Byggeri

2/4 2019
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.