Aktuelle nyheder - Byggeri

Træ rykker frem i byggerietGodt 350 danske og internationale branchefolk var mødt op for at blive klogere på brugen af træ på årets Build in Wood

Træ rykker frem i byggeriet

Træ er rykket ud af skammekrogen og får en stadig større rolle i byggeriet. Det var tydeligt at se på årets Build in Wood, hvor godt 350 danske og internationale branchefolk var mødt op for at blive klogere på træ

Del artiklen på

For femten år siden var der kun få pilotprojekter med CLT-træ på verdensplan. Nu er masseproduktionen ved at tage fart med flere fabrikker i Europa og Nordamerika. Interessen for at bygge med det bæredygtige byggemateriale er også vokset markant. På Docken i København mødtes branchen i to dage for at udveksle viden og tage træbyggeriet til det næste niveau.

- Build In Wood viser den bevægelse, der er sket inden for træbyggeri det sidste år. Vi har haft flere politikere, arkitekter, entreprenører og ingeniører forbi i år for at tale om træ, end vi havde sidste år. De forskellige led inden for byggeriet er ved at tage træ til sig. Vi er vidner til en stille revolution, siger sekretariatsleder for Træ.dk Jakob Rygg Klaumann, der har været moderator på konferencen i Docken.

Træ løser nogle af tidens store udfordringer
Træbyggeriet har store fordele i forhold til traditionelle byggematerialer som stål og beton. Hvor stål og beton udleder CO2 i fremstillingsprocessen, så lagrer træ CO2 igennem hele dets levetid. Dertil kommer, at vi hele tiden kan plante nye træer til at erstatte dem, vi fælder.

- Træ er et stilfærdigt og ydmygt materiale, som er utroligt velegnet til at håndtere de udfordringer, vi står overfor. Vi kan ikke blive ved med at bygge, som vi altid har gjort. Det har for store omkostninger for klimaet og naturen, siger Jakob Rygg Klaumann.

Politisk fokus på brugen af træ
Det er især CLT-teknologien, der har fået træ ind på byggescenen. CLT er en af eksemplerne på moderne træ byggeteknik, der vinder frem. CLT Teknologien gør det muligt at bygge meget stærke konstruktioner med træ og minimere brugen af stål og beton. Derfor er træ også rykket ind i valgkampen, hvor både Enhedslisten og Radikale Venstre lover mere træbyggeri. For souschef på Teknologisk Institut Peder Fynholm er der heller ingen tvivl om, at træbyggeriet har et kæmpe potentiale:

- Træ er en ’game changer’. Det har potentialet til at ændre branchen. Men det kræver, at vi mødes på steder som Build in Wood og udveksler viden. Der er alt for mange, som hver især prøver at opfinde den dybe tallerken. Vi skal arbejde sammen og afmystificere brugen af træ.

Behov for mere samarbejde
Peder Fynholm har været med til at stifte det internationale netværk Nordic Network for Tall Wood Buildings, der skal fremme viden om træbyggeri i højden. Han mener, at vejen frem til mere træbyggeri går gennem internationalt samarbejde og flere pilotprojekter.

- Danmark har ikke en stærk træindustri som for eksempel Sverige. Derfor er det vigtigt, at branchen arbejder sammen og udnytter hinandens ressourcer og kompetencer. Vi skal frem i bussen, bygge flere pilotprojekter og vise de gode eksempler for at skabe et nyt mindset i branchen. Vi behøver ikke revolutionere det hele på en dag, men hvis vi kan gøre træ til et naturligt valg for byggebranchen, når der skal bygges i højden, så er vi nået langt, mener Peder Fynholm.

Den store interesse for træbyggeri til årets Build in Wood har fået holdet bag Building Green til at sætte træ på programmet til efterårets store grønne byggeevent, så diskussionen forsætter i et større forum med endnu flere branchefolk. Det foregår i København d. 30-31. oktober, hvor der er gratis adgang.

-jhn


Læs mere om Byggeri

24/5 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.
 • Zarges

  Zarges

  Stiger og stilladser i aluminium
 • Dansk Boligbyg

  Dansk Boligbyg

  Det giver pote at leve værdierne
 • Kilian Water

  Kilian Water

  Det beplantede filter – naturlig spildevandsrensning
 • fermacell

  fermacell

  Højkvalitets byggematerialer
 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om hvorfor du skal interessere dig for Bæredygtighed i byggebranchen
 • Greditec

  Greditec

  Murtec Bistal 30R Dista - Murværksarmering
 • OX-ON

  OX-ON

  Designed to protect
 • Greditec

  Greditec

  Murflex - ventiler i rustfrit stål
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
 • NTI

  NTI

  Vi gør dig bedre!
 • Scandi Supply

  Scandi Supply

  Brandsikring A - Z
 • BMI Danmark

  BMI Danmark

  (Icopal & Monier) - Se vores brohurer om tagløsninger
 • Zarges

  Zarges

  Godt arbejdsmiljø valg
 • Ajos

  Ajos

  Kraner, hejs, skure, pavilloner, strøm, lys, varme og byggepladsindretning
 • Lyngsøe

  Lyngsøe

  Alt i overdækning. Dansk design.
 • Garant

  Garant

  Specialist i tekniske produkter
 • Riwal

  Riwal

  Vi hjælper dig sikkert i højden!
 • Københavns Listefabrik

  Københavns Listefabrik

  Se listekataloget - verdens største udvalg af trælister
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima